Una investigació busca millorar la biodiversitat marina amb esculls fets de materials naturals

L’objectiu és reduir l'impacte del CO₂ en l'univers submarí

La investigació pretén millorar la biodiversitat marina amb materials naturals / À Punt NTC

L'Institut d'Investigació del Medi Ambient i la Ciència Marina busca com facilitar la vida marina en els esculls artificials. Per aconseguir-ho, estan analitzant els materials que millor puguen acollir aquests ecosistemes. En concret, blocs de formigó amb elements naturals, com la cendra o la palla de l'arròs. L'objectiu final és veure quin aliatge és més favorable a la vida marina.

Un equip d'À Punt Notícies ha acompanyat els bussejadors en una de les immersions. Baixen a vint metres de profunditat durant uns quaranta minuts, fins a arribar a una espècie de planta amb mostres de formigó exposades a la diversitat marina, i tornen a la superfície amb una selecció de provetes que portaven quatre metres davall de l’aigua.

Cadascuna té unes propietats i la fauna i flora que es fixa pot ser diferent. Aquesta és la segona extracció de les sis que hi ha programades. L'equip investigador hi vol buscar com evoluciona la vida marina durant un any amb un objectiu final. José Tena, director de l'Imedmar, ha explicat que “la idea és intentar fer construccions sostenibles als ports, als espigons i en zones costaneres i, al mateix temps, fer un entorn ric en espècies”.

També que contribuïsca a reduir l'impacte del CO₂ en l'univers submarí. Al laboratori ara treballen amb les mostres i s'analitza la fauna i flora, amb una idea clara per una nova generació d'esculls artificials. Víctor Tena, investigador del projecte, vol donar-los la validesa ecològica perquè siguen bons per al medi ambient i el fons marí.

Falten mesos d'investigació, però ja tenen resultats provisionals. La resistència i consistència del formigó és igual que el tradicional, però amb un detall sobre els materials. “Si són rugosos, en lloc de ser llisos, l'increment de biodiversitat es multiplica quasi per deu”, ha aclarit Tena.

També et pot interessar

stats