Una família soterra la seua filla trans amb el nom previ a la transició

L’associació trans Eufòria denúncia els pares de la difunta perquè van ignorar el canvi de nom i la imatge posterior a la transició

Posta de sol en un cementeri / À Punt NTC

L’associació de famílies trans Eufòria ha interposat una denúncia a la família de Daniela Martínez, una jove trans d’Asp, per usar el nom previ a la transició en la seua làpida. La Fiscalia contra els Delictes d'Odi d'Alacant haurà de decidir si accepta la denúncia interposada.

Denuncien que la família d'aquesta jove trans l'obligava a realitzar teràpies de conversió. Ha sigut soterrada però amb el nom i una foto previs al canvi de gènere. La família de Daniela no va acceptar que era una dona trans; de fet, la van ingressar dues vegades en centres psiquiàtrics. “Després d’un episodi fort de violència en la família, se la va internar en un centre psiquiàtric”, explica Alana, amiga de Daniela.

En fer 18 anys, Daniela es va mudar a Madrid, on va començar de zero una nova vida amb nous amics, però al cap d'uns mesos es va suïcidar. La família la va soterrar al panteó familiar, però va ignorar el canvi de nom que havia fet al Registre Civil i la seua imatge. 

L'Associació Eufòria de Famílies-Trans va intervindre i després de diferents iniciatives davant la Generalitat i l'Ajuntament d'Asp, ara han presentat denúncia en la Fiscalia de Delictes d'Odi d'Alacant. “Entenem que al final aquests fets són un delicte d'odi i d'injúries a un col·lectiu protegit. Esperem que la nostra denúncia es tramite, que l’admeta el ministeri fiscal i que exercisca accions contra els pares de Daniela”, assenyala Saül Castro, advocat d’Eufòria.

La llei només faculta famílies i parelles a promoure aquests canvis. Ara els amics esperen que prompte la imatge i el nom que es veu al panteó es corresponga amb la que volia Daniela.

També et pot interessar

stats