Una de cada deu persones a Espanya no pot calfar la seua casa a l'hivern

Un estudi revela que tots els països de la UE tenen nivells de pobresa energètica.

El treball revela que la majoria dels països de la UE tenen nivells significatius de pobresa energètica
El treball revela que la majoria dels països de la UE tenen nivells significatius de pobresa energètica / Efe

La majoria dels 28 estats membre de la Unió Europea té pobresa energètica, amb Bulgària en l'últim lloc, mentre Espanya està en la part mitjana-alta de la taula i se situa en el lloc número dotze. Suècia i Finlàndia figuren entre els països amb millors resultats, segons un estudi realitzat per Open Exp i que publica aquest dimecres la Coalició Europea pel Dret a l'Energia.

El treball revela que la majoria dels països de la UE tenen nivells "significatius" de pobresa energètica i que són "incapaços" de calfar als seus ciutadans durant l'hivern. A Espanya, segons dades del govern i Eurostat, una de cada deu persones no pot calfar la seua casa a l'hivern. Aquest dimecres precisament s'han convocat diverses concentracions per a fer visible aquest problema davant els ciutadans i reclamar mesures contra la pobresa energètica.

L'escalafó de la pobresa energètica dona una prevalença més elevada al sud i a l'est d'Europa. Bulgària és el país que pitjors resultats obté en quatre indicadors clau: llars humides i amb fugides, alts costos d'energia per a les famílies, incapacitat per a calfar les llars durant l'hivern i incapacitat per a mantindre'ls frescos a l'estiu. 

El pressupost familiar dedicat a l'energia ha augmentat un 33% del 2000 al 2014

L'estudi adverteix que la proporció del pressupost familiar que les llars dediquen a l'energia està augmentant a Europa, especialment per a les famílies de renda baixa, per a les quals la despesa va augmentar un 33 per cent entre els anys 2000 i 2014.

D'altra banda, l'estudi conclou que els nivells alts de pobresa energètica depenen més de factors socioeconòmics que del clima. Al mateix temps, adverteix que hi ha una falta d'acció política a l'hora d'abordar la pobresa energètica.

També et pot interessar