Una bòlid sobrevola l'atmosfera terrestre a 80.000 km/h

La roca, procedent d'un asteroide, és la setena que creua enguany el cel d'Andalusia.

Bola de foc captada per l'Observatori Calar Alto
Bola de foc captada per l'Observatori Calar Alto / Calar Alto

Un sèptim asteroide, convertit en una bola de foc, ha travessat el sud d'Espanya a una velocitat de 80.000 km/h. Ha sigut dimecres passat, a les 4:31 hores de la matinada, a una altitud d'uns 99 quilòmetres, davant de la costa d'Almeria. Des d'allí, la bola de foc ha avançat en direcció sud-est fins que s'ha extingit a una altitud de 31 quilòmetres d'altitud, sobre un punt situat a uns 70 quilòmetres de la costa d'Almeria i a uns 90 de la d'Algèria. En total, ha recorregut 81 quilòmetres a l'atmosfera.

Set bòlids s'han registrat solcant el cel del sud des de l'inici de l'any. La cinquena i la sisena es van localitzar la nit del 18 i 19 de febrer a 126.000 km/h; la quarta es va poder observar l'11 de febrer a 145.000; la tercera, el 6 d'aquest mateix mes a 108.000; la segona, el 31 de gener a 133.000, i la primera, del 2020, el 29 de gener a 61.000. Uns esdeveniments molt poc comuns, ja que l'estació en què predominen és la primavera.

Els detectors que han captat aquests asteroides i han informat dels successos formen part del projecte Smart des dels observatoris astronòmics de Calar Alt (Almeria), Sierra Nevada (Granada) i Sevilla. Aquest programa opera en el marc de la Xarxa de Bòlids i Meteors del sud-oest d'Europa i té com a objectiu monitorar contínuament el cel. La finalitat és registrar i estudiar l'impacte en l'atmosfera terrestre de les roques procedents de diferents objectes del sistema solar. En aquest cas, els bòlids són fenòmens que es produeixen quan un meteor travessa l'atmosfera.

També et pot interessar

stats