Una avaria suspén el trànsit ferroviari entre Madrid i la Comunitat Valenciana durant tot aquest divendres

La incidència, que afecta milers de persones, es deu a la falta de tensió en una de les vies pel trencament de la catenària pel pantògraf d'un tren en retrocedir a Monteagudo de las Salinas (Conca), segons Adif

Els passatgers baixen d'un dels trens afectats per a dirigir se als autobusos que ha fletat Renfe per a dur los a l'estació de Conca
Els passatgers baixen d'un dels trens afectats per a dirigir se als autobusos que ha fletat Renfe per a dur los a l'estació de Conca / Víctor Gutiérrez (@vgutierrezVLC)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
13 d'octubre 2023 - 14:43 Actualitzat: 13 d'octubre 2023 - 21:26

Una avaria que ha deixat sense tensió un tram de vies a Monteagudo de las Salinas (Conca) ha obligat a suspendre el trànsit ferroviari entre Madrid i la Comunitat Valenciana durant tot aquest divendres, i ha afectat milers de viatgers. De moment només, hi ha dades oficials d'Ouigo i Iryo, les dues operadores més menudes de les tres que cobreixen les línies afectades. Per part d'Ouigo s'han vist afectats 3.983 passatgers seus, que viatjaven o havien de viatjar en huit trens, comptant amb el d'aquest dissabte València-Madrid, que havia d'eixir a les 7:30 hores, mentre que Iryio ha informat de 3.000 persones afectades. La incidència també afectarà els primers trens de demà dissabte.

Segons ha detallat Adif, la primera incidència s'ha produït a les 8:20 hores a Monteagudo, on un tren de Renfe Alacant-Ourense ha retrocedit fins a la bifurcació d'Albacete per a encaminar-se per l'altra via. A les 8:47 hores ha fallat la tensió a la catenària de la via 1 entre Monteagudo i la bifurcació d'Albacete.

Com a conseqüència, un tren de l'operador Ouigo que anava de València a Madrid ha quedat detingut a Monteagudo, a l'espera d'un altre tren procedent de Madrid per a transbordar als viatgers. Mentrestant, s'ha mantingut la circulació per la via 2 entre Monteagudo i la bifurcació d'Albacete.

Pantalla que informa sobre les eixides de l'estació València-Joaquim Sorolla, on es pot veure que tots els trens estan cancel·lats
Pantalla que informa sobre les eixides de l'estació València-Joaquim Sorolla, on es pot veure que tots els trens estan cancel·lats / Amparo Fernández

A les 11:56 hores, l'AVE Alacant - Madrid Chamartín ha quedat també detingut sense tensió a la via 1 de Monteagudo, per problemes a la catenària. Aquesta circumstància ha provocat que no hi haja circulació per cap de dues vies, fet que ha afectat la línia d'alta velocitat interrompent la circulació. Unes hores després, a les 16:45 hores, Renfe ha publicat un comunicat de premsa en què informava que la circulació en aquesta via queda suspesa per a tot el dia de divendres.

Viatgers i viatgeres afectats per la suspensió de les linies d'alta velocitat Madrid-València i Madrid-Alacant, esperant a l'estació València-Joaquim Sorolla
Viatgers i viatgeres afectats per la suspensió de les linies d'alta velocitat Madrid-València i Madrid-Alacant, esperant a l'estació València-Joaquim Sorolla / Amparo Fernández

Segons Adif, “les primeres anàlisis apunten al fet que la incidència es deu a la falta de tensió en una de les vies pel trencament de la catenària pel pantògraf d'un tren en retrocedir per a circular per la via alternativa”. Cap a les 18:15 hores han quedat alliberades les vies després de la retirada dels trens que hi havien quedat aturats i Adif ha intensificat els treballs de reparació de la incidència, segons ha informat l'empresa pública. També ha assegurat que els treballs per a la reparació de la catenària es prolongaran durant tota la nit per a “normalitzar les instal·lacions tan prompte com siga possible".

Renfe posa a disposició autobusos i dona facilitats amb els bitllets

Quant a les conseqüències per als viatgers i viatgeres, Renfe ha informat que ha establit un servei de llançadora d'autobusos entre Albacete i Conca, i que ha habilitat material buit des de Fuencarral per a rescatar els usuaris del tren Ouigo detingut a Monteagudo. Pel que fa als que no podran viatjar a causa de la suspensió de la línia, Renfe els està contactant per a estalviar-los el trajecte fins a l'estació d'origen. A més, els ofereix canviar el bitllet per a viatjar un altre dia o anul·lar-lo sense cost.

Fila de passatgers d'un dels trens avariats que es dirigeixen als autobusos fletats per Renfe
Fila de passatgers d'un dels trens avariats que es dirigeixen als autobusos fletats per Renfe / Víctor Gutiérrez (@vgutierrezVLC)

Ouigo i Iryo tornen els diners 

Per la seua part, Ouigo ha cancel·lat tots els trens per a aquest divendres que ja han sigut informats. Els passatgers dels dos trens que s'han quedat detinguts en ple trajecte rebran, a més, una compensació del 300% del preu del bitllet “com a gest de la companyia”, han informat des de l’operador.

Pel que fa a Iryo, ha assegurat que tornarà l'import dels bitllets a les persones que ho sol·liciten. 

Cap de les dues companyies ha informat de transports alternatius per a les persones afectades. 

També et pot interessar

stats