Un test de la UPV detecta la burundanga en 15 minuts amb saliva i un mòbil

El projecte, compatible amb la detecció d'altres estupefaents com la droga caníbal, aspira a ser una ferramenta de fàcil accés contra la submissió química, que ja afecta el 21% de les agressions sexuals

El test es pot aplicar per a detectar altres substàncies com la droga caníbal o la ketamina / À Punt Mèdia

Detectar intoxicacions amb burundanga, droga caníbal o altres substàncies en només quinze minuts amb un test de saliva i un mòbil. És el protocol que ha dissenyat un equip científic multidisciplinari, en què participa la Universitat Politècnica de València (UPV), el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN) i l'Institut BAM de Berlín.  

El projecte, que s'ha publicat en la revista Nanoscal, permet "detectar de manera ràpida, senzilla i barata" diverses drogues i aspira a ser determinant per a frenar els casos de submissió química, que ja estan darrere de prop del 21% de les agressions sexuals. Si bé l'alcohol continua sent el mitjà majoritari per a aquestes intoxicacions, la troballa pot ser d'especial validesa contra l'escopolamina (SCP), la burundanga, davant la dificultat de detectar aquesta substància psicotròpica, que desapareix ràpidament de l'organisme. 

El test consisteix en una tira reactiva que incorpora un sensor de nanopartícules carregades amb un indicador fluorescent (la rodamina B), el qual reacciona a la presència de l'estupefaent. Els valors es poden interpretar fàcilment amb una foto. 

"Amb un mòbil i en menys d'un quart d'hora podrem saber si hi ha hagut un intent d'agressió sexual per submissió química", explica la investigadora de l'Institut IDM de la UPV Eva María Garrido, que assegura que per a aconseguir-ho "només cal una mostra de saliva o de la beguda i submergir la tira; si hi ha droga, el nivell de fluorescència augmentarà ràpidament, a causa de l'alliberament del colorant del nanosensor depositat". A continuació es pren una foto amb el telèfon mòbil i es compara amb la d'una mostra que no conté l'estupefaent, per a confirmar o detectar la presència de burundanga. 

El test destaca per la versatilitat per a incorporar reactius per a detectar altres substàncies i ja s'han fet amb èxit proves amb el MDPV (metilendioxipirovalerona), l'anomenada “droga caníbal", un estupefaent amb propietats similars a les amfetamines o la cocaïna que destaca pels comportaments violents, com mossegades, que causa en alguns dels consumidors. 

Segons l'investigador de la UPV Ramón Martínez, el test es pot aplicar també per a detectar ketamina, GHB o flunitrazepam en mostres líquides, entre altres substàncies i sempre "sense necessitat de tindre un coneixement expert”.

També et pot interessar

stats