Un rescat en helicòpter cada dos dies, les darreres dues setmanes

La Generalitat ha coordinat vora 120 rescats amb mitjans aeris la primera meitat de l’any, un 25% que el 2021

Rescaten una dona ferida després de caure en el penyal de Ifach
Imatge d'arxiu del rescat d'una dona ferida després de caure en el penyal d'Ifac / Consorci Provincial de Bombers d'Alacant

Els equips d'Emergències de la Generalitat han realitzat sis rescats en helicòpter en les últimes dues setmanes, una xifra que representa una mitjana aproximada d'un rescat cada dos dies. La majoria dels serveis s'han produït a conseqüència de caigudes de persones que estaven practicant activitats esportives com ciclisme, barranquisme o senderisme.

Aquest tipus de servei ha augmentat un 25 % durant el primer semestre del 2022 respecte al mateix període de l'any passat, segons dades de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) i el Consorci Provincial de Bombers d'Alacant.

En aquest sentit, el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat ha coordinat 118 rescats entre l'1 de gener i el 30 de juny, és a dir, 30 més que el 2021. La major part (79) es van realitzar a senderistes i escaladors accidentats en zones muntanyenques de la província d'Alacant, seguida de València (31) i Castelló (8).

L'activació dels helicòpters de rescat en aquestes províncies també s'ha dut a terme per a atendre persones que s'extravien o es lesionen mentre practiquen senderisme o esport en la naturalesa, especialment en zones de muntanya, durant els caps de setmana i els dies festius.

El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, Josep Maria Àngel, ha subratllat que "la ciutadania ha de ser conscient del risc que suposa endinsar-se en zones de muntanya per a practicar senderisme o qualsevol esport i més en aquestes dates de calor extrema". 

En aquesta línia, Àngel ha recordat la importància d'anar preparats amb la roba i el calcer adequats a més de saber quines són les limitacions físiques a l'hora de realitzar una ruta que s'ha de conéixer per a evitar perdre'ns.

La Generalitat disposa de dos helicòpters especialitzats per a aquesta mena de serveis, l'helicòpter Víctor-0 de coordinació i el Víctor-1 d'emergències. Tots dos s'activen en cas d'emergència a les províncies de València i Castelló, mentre que a Alacant és l'helicòpter Alpha 1 del Consorci Provincial de Bombers el que assisteix en emergències relacionades amb la cerca de persones i rescats. L'AVSRE compta amb dos drons i una cambra termogràfica que poden utilitzar-se en cerques de persones.

El Centre de Coordinació d'Emergències i el telèfon 112 Comunitat Valenciana aconsella que les persones que planegen una excursió o practiquen senderisme estudien amb anterioritat la ruta a seguir i s'informen de la meteorologia, a més d'evitar fer aquestes activitats sense la companyia d'altres persones. Quan es practique escalada, espeleologia o descens de barrancs, cal verificar abans el material.

També et pot interessar

stats