Un projecte de repoblació forestal obliga a fer fora de Tous l'únic pastor transhumant de cavalls

La Generalitat estudia un lloc alternatiu per a traslladar els cavalls que, abans que acabe el 2021, hauran de deixar el terme

En risc el treball de l'únic pastor transhumant de cavalls que queda a la muntanya mediterrània

L'únic pastor transhumant de cavalls que queda a la muntanya mediterrània, el jove Rubén Llata, haurà de canviar el ramat de lloc. Des de 2016 tenia els 300 animals pasturant al terme de Tous, a la Ribera Alta. 

Ara, a causa d'un projecte de repoblació forestal a la zona on pasturen els seus cavalls, està obligat a abandonar-la. Es tracta d’una intervenció prevista en unes 4.000 hectàrees, que van quedar afectades per un incendi al 2012. La Generalitat estudia un lloc alternatiu per a traslladar els cavalls.

Un canvi que segons el pastor no és fàcil. Com ha explicat Rubén Llata a À Punt, “m'han dit que me n'he d'anar perquè els cavalls no són compatibles amb la repoblació, però jo fa anys que recórrec de 15 a 20 quilòmetres al dia, coneixent aquesta muntanya, i no és gens fàcil aplicar aquests coneixements a altres zones”.

Els cavalls, en pasturar, són una bona manera de prevenir incendis
Els cavalls, en pasturar, són una bona manera de prevenir incendis / À Punt NTC

El jove, originari de Cantàbria, va començar a portar el ramat de cavalls en 2016 des d'Astúries fins a les muntanyes de Tous per por dels atacs dels llops. 

Benjamí Pérez, director general de Medi Natural i d'Avaluació Ambiental de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha explicat per la seua part que des de fa temps hi ha un projecte de recuperació de pins i plantacions i reintroducció d’espècies forestals. 

En general, la transhumància és una tradició mil·lenària que cada vegada es practica menys, però encara queden alguns ramaders que cada any fan aquesta migració amb el bestiar per a aprofitar l'escalonament de les pastures i aconseguir abaratir els costos de l'alimentació.

També et pot interessar

stats