Un pla per a regenerar la cala de la Granadella

Un incendi va devastar l'emblemàtic paratge l'any 2016.

Un pla per a regenerar la cala de la Granadella
Un pla per a regenerar la cala de la Granadella

Un incendi al 2016 va devorar completament la cala de la Granadella a la Marina Alta, a Xàbia. Després de dos anys durant els quals s'han dut a terme treballs de neteja de plantes i arbres cremats, la Conselleria de Medi Ambient ha anunciat accions per a afavorir-ne la regeneració d'aquest entorn privilegiat. 

El projecte, que encara està en fase de licitació, pretén accelerar el procés natural de regeneració de l'emblemàtica cala de Granadella, on al setembre de 2016 es van cremar vora 700 hectàrees. Aquestes actuacions complementaran les mesures que ja s'han dut a terme i que han consistit a retirar la fusta cremada i reduir la densitat de brots de pi.  

Vista de la cala de la Granadella, amb la muntanya que es va cremar el 2016 de fons.

Més de dos anys després d'aquell fatídic dia, la vegetació torna a enverdir la muntanya. El secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Fran Quesada, explica que "gràcies a les pluges i a les actuacions executades, està regenerant-se. També es deu al fet que es tracta d'una àrea mediterrània i la regeneració es prou ràpida". Quesada afig que ara "hi ha matoll, però falta aquella zona arbrada que teníem abans. Costarà més, però comencem ara a implementar el substrat".

El secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Fran Quesada, durant una visita a la cala de la Granadella.

El pla de recuperació inclou reduir espècies piròfiles, és a dir, plantes que aprofiten la destrucció de la resta de vegetals per a brotar, i eliminar plantes invasores. A banda d'això, es podarà l'únic pinar adult que va sobreviure a l'incendi i es restaruraran vora 3.000 m³ de mur de pedra seca, que servirà per a reduir el procés d'erosió. 

També et pot interessar

stats