Un nou test serològic detecta els anticossos de la Covid-19 generats per la vacuna o per la infecció

Identifica diferents anticossos contra diferents antígens en un únic tub i amb una xicoteta mostra de sang i també permet conéixer el moment de la infecció en què es troba el pacient

Test
El nou test detecta els diferents anticossos contra diferents antígens amb una xicoteta mostra de sang / Arxiu

Un equip d'investigadors del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), juntament amb els laboratoris d'Immunostep a Salamanca, ha dissenyat un test serològic que permet identificar, quantificar i diferenciar entre els anticossos generats per la vacuna i els desenvolupats per la infecció natural per Covid-19. La seua fiabilitat és superior al 99%. Els nous tests, que seran fabricats per Immunostep, arribaran aquest mateix mes a les unitats d'investigació, els laboratoris clínics i els hospitals espanyols.

El test, basat en la tècnica de citometria de flux i desenvolupat per al seu ús en diagnòstic, detecta els diferents anticossos contra diferents antígens en un únic tub i amb una xicoteta mostra de sang, detalla el CSIC. És la primera vegada que un test té capacitat per a aportar tal quantitat d'informació simultània sobre la resposta immunitària del virus, destaca la companyia Immunostep.

Els investigadors han aconseguit identificar tres tipus d'anticossos diferents (IgG, IgA, IgM) i quatre proteïnes del virus SARS-CoV-2 al mateix temps. Es tracta de la proteïna espícula i el seu domini RBD, dues proteïnes que són el principal component de les vacunes actuals, així com la proteïna de l'embolcall o nucleocàpsida (NP) i la proteasa responsable de la replicació del virus (Mpro/3CLpro).

A diferència de la majoria d'altres tests comercialitzats, que avaluen un únic tipus d'antigen, aquest test permet diferenciar les persones que han patit la infecció de Covid-19 de les quals ja han sigut vacunades. Això és possible perquè, "després de la vacunació, només es produeixen anticossos enfront de la proteïna emprada en la vacuna (la proteïna spike i el seu domini RBD), mentre que en una persona que ha patit la infecció també es generen anticossos contra les proteïnes Mpro i l'NP", segons explica l'investigador del CNB-CSIC José Miguel Rodríguez Frade.

El kit ofereix molta informació amb una mostra molt xicoteta, la qual cosa el converteix en un mètode molt eficient, compatible amb totes les tecnologies de citometria de flux estàndard que es poden trobar als laboratoris.

Permet conéixer el moment de la infecció

A més, en detectar tres tipus d'anticossos, l'assaig permet conéixer el moment de la infecció en el qual es troba el pacient: la IgM, la primera que es genera després de la infecció; l'IgG, que es produeix en un moment més avançat de la infecció i pot romandre durant mesos després de patir la malaltia; i l'IgA, més localitzada en les superfícies mucoses com les vies respiratòries, encara que es detecta també en el sèrum del pacient.

L'assaig suposa, per tant, una eina essencial per a fer un seguiment de la resposta immunitària després de l'etapa de vacunació, i per al coneixement exhaustiu de les característiques de la resposta en diferents individus, així com de la seua duració en el temps.

Encara que el dispositiu s'ha desenvolupat amb sèrums de pacients, és d'esperar que en el futur també es valide el seu ús amb mostres de saliva, conclou la nota.

També et pot interessar

stats