Un nou sistema permet el diagnòstic precoç del càncer de pulmó
Està patentat per l’Institut de Recerca Sanitària de l'hospital La Fe de València.
Un nou sistema basat en biomarcadors epigenètics per al diagnòstic precoç de càncer de pulmó fiable, mínimament invasiu i assequible permet ajudar a una detecció més ràpida d’aquest tipus de tumor i, amb això, reduir les elevades taxes de mortalitat actuals.
El sistema, patentat per l'Institut de Recerca Sanitària (IRS) de l'hospital La Fe de València, està especialment indicat en aquells casos en què la biòpsia no és factible o quan la citologia no és definitiva.
El sistema permet combinar l’estat epigenètic de quatre gens per a generar un valor de probabilitat de càncer de pulmó personalitzat per a cada pacient.
El director de la Unitat d’Epigenòmica i membre del Grup de Biomarcadors i Medicina de Precisió del IRS La Fe, Juan Sandoval, és l’investigador principal d’aquest projecte de recerca que es traslladarà al pacient a través d’un equip de diagnòstic.
Segons Sandoval, aquest model de marcadors epigenètics ‘‘pot ajudar a millorar el diagnòstic precoç de càncer de pulmó i, per tant, disminuir les elevades taxes de mortalitat actuals’’.
El càncer de pulmó és la principal causa de mortalitat per càncer en tot el món i l’evolució del pacient està estretament vinculada a l’etapa del tumor en el moment del diagnòstic.
A causa de la manifestació clínica tardana, la majoria dels pacients reben el diagnòstic en etapes avançades, quan el tractament curatiu ja no és possible.
Actualment, la citologia és el mètode estàndard per al diagnòstic d’aquest tipus de càncer en mostres respiratòries mínimament invasives, però és un mètode amb baixa sensibilitat.
Per això existeix una necessitat de cerca de nous biomarcadores moleculars que milloren el procés diagnòstic del càncer de pulmó, segons les fonts.