Un nou sistema permet detectar en temps real la caiguda de persones majors
La Universitat Politècnica de València ha desenvolupat el projecte juntament amb l'Escola Politècnica Nacional de Quito.
Un equip d'investigació format per membres de la Universitat Politècnica de València (UPV) i de l'Escola Politècnica Nacional de Quito, a Equador, ha desenvolupat un sistema intel·ligent que detecta i adverteix, en temps real, de qualsevol bac que puga patir una persona major al seu domicili.
Segons el catedràtic de la UPV Carlos E. Palau, líder del projecte, el sistema denominat IoTE-Fall aprofita l'internet de les coses i aplica algoritmes d'aprenentatge automàtic que li permeten detectar i advertir en temps real de qualsevol caiguda.
IoTE-Fall funciona com una aplicació mòbil: si col·loquem el terminal a la cintura o a la butxaca de les persones majors, detecta qualsevol moviment anòmal de l'usuari i és capaç de distingir si ha patit una caiguda. El dispositiu portàtil, a través de diferents sensors de moviment, mesura l'acceleració dels moviments i els transmet a través d'una xarxa de comunicació sense fil, analitza les dades i, en cas que es produïsca un bac, el detecta ràpidament i envia un missatge d'alerta en temps real.
Diana Yacchirema, professora de l'Escola Politècnica Nacional de Quito, ha assenyalat també que el sistema pot alertar de forma remota els serveis d'emergència, cuidadors i familiars, i enviar la posició exacta de la persona que ha caigut. Amb l'objectiu de millorar les prestacions, l'equip d'investigació treballa també en la integració de nous sensors, com ara mesuradors de ritme cardíac i de pressió arterial.
Segons apunten des de la UPV, els bacs són un dels problemes de salut més importants en tot el món per a les persones majors. A Espanya, la meitat dels majors de 80 anys, i un de cada tres majors de 65, pateix almenys una caiguda domèstica a l'any.