Un nou projecte a Foios reivindica la tracció animal més sostenible i menys contaminant

Segons fonts del sector, les haques són la millor alternativa al fum dels tractors i no només tracten bé la terra: també arriben on els tractors no poden

Foios recupera la tracció animal / À Punt NTC

Enric Navarro, un enginyer agrònom i llaurador ecològic, ha llançat una campanya per a arreplegar diners i poder reintroduir l'ús de les haques en un camp ecològic de l'Horta de València. És una iniciativa destinada a recuperar la tradició de la tracció animal per a millorar la salut de l'agricultura, reduir les emissions contaminants i ajudar al manteniment d'haques com Mel i Blai.

Enric, que fa anys es dedica a l'agricultura ecològica, ha explicat a À Punt que vol llançar una campanya de micromecenatge per aconseguir la inversió inicial i poder comprar una haca i un estable.

"Les haques són la millor alternativa al fum dels tractors i tracten millor la terra", ha explicat a À Punt Miguel Carles, llaurador de Meliana. Diu que ha treballat tota la vida amb haca i són molt millor que les mules mecàniques, perquè hi ha faenes que els tractors no poden fer".

Per la seua part, el llaurador Xavo Baixauli ha explicat a À Punt que l'haca no compacta la terra. "Per a moltes hectàrees no sembla molt pràctic, però en el meu cas em va de categoria".

A França i Alemanya es potencia des de fa anys la tracció animal. Un sistema que genera treball en la indústria artesanal dels utensilis de llaurar i també ajuda a la supervivència d'aquests animals.

Tamara Neuhaus, una llauradora que viu a Mislata, ha explicat que aquests animals no abunden i és necessària gent jove que es dedique a criar-los. Dissabte que ve tindrà lloc a Alboraia i Foios el curs pràctic "Haca i mans", per a aprendre com llaurar amb ajuda dels animals.

A França i Alemanya la tracció animal es potencia des de fa anys. Un sistema que genera treball en la indústria artesanal dels utensilis de llaurar i també ajuda a la supervivència d'aquests animals.

També et pot interessar

stats