Un nou manual d'estil sobre violència masclista dona les claus per a abordar les notícies de manera més inclusiva

La culpabilització de les dones víctimes de violència masclista, la justificació dels agressors i les relacions causa-efecte equívoques en són els errors més comuns.

Un moment de la presentació del manual, que actualitza una obra anterior que s'havia quedat desfassada
Un moment de la presentació del manual, que actualitza una obra anterior que s'havia quedat desfassada
13 de novembre 2018 - 17:26

Els periodistes valencians disposen des de hui d'una nova ferramenta per a redactar notícies sobre violència masclista de manera més inclusiva. Es tracta del Manual d'estil per al tractament de la violència masclista i el llenguatge inclusiu en els mitjans de comunicació, una obra editada per la Unió de Periodistes Valencians i l'Ajuntament de Castelló que busca aconseguir un tractament més rigorós sobre aquests temes que siga, alhora, més respectuós amb la dona. El text ha sigut presentat aquest dimarts al consistori de la capital de la Plana. 

Les autores del manual són les periodistes Remei Castelló i Anna Gimeno, que van guanyar una beca convocada per les dues institucions anteriorment citades. L'obra és fruit de  tres mesos de treball durant el qual es van assessorar amb advocades especialistes en violència masclista, víctimes i també periodistes que han cobert aquests temes. La vicepresidenta de la Unió de Periodistes Valencianes, Violeta Tena, ha explicat en la presentació del manual que es tracta d'una actualització del que l'associació va editar el 2002 i que s'havia quedat desfasat. 

Les dues autores han insistit especialment en la necessitat de més formació per a abordar les notícies sobre violència de gènere i que aquesta no només s'adrece als periodistes, sinó també als directius i la resta de professionals que intervenen en el procés de producció informativa. En aquest sentit, Remei Castelló ha avisat que moltes vegades les redaccions repeteixen errors i sinèrgies equivocades a l'hora de cobrir aquests temes i per això, ha explicat, cal canviar les rutines productives. 

Entre les errades més comunes que fan els mitjans hi ha, segons ha enumerat Anna Gimeno, la culpabilització de les dones víctimes de la violència masclista, la justificació de l'agressor amb, per exemple, comentaris dels veïns que expliquen que era una bona persona, o plantejar relacions causa-efecte que poden induir a conclusions errònies per simplificar excessivament els fets. Les dues autores han explicat que el manual té una primera part centrada en qüestions teòriques i que busca solucionar confusions al voltant de conceptes vinculats amb la violència masclista, com la familiar o domèstica. El manual també recull el punt de vista de les dones víctimes de violència masclista que, com expliquen les autores, reclamen als mitjans que publiquen els noms i les cares dels seus agressors. 

La publicació d'aquest manual s'acompanya de la celebració de dos tallers formatius, organitzats per la Unió i l'Ajuntament de Castelló, que s'adrecen específicament a professionals del periodisme per a explicar com cal tractar la violència masclista i construir informacions més inclusives. 

També et pot interessar

stats