Un nou informe pericial adverteix d'una possible manipulació dels ancoratges en l'unflable de Mislata

El document aportat pels pares d'una de les xiquetes que van morir mostra com van aparéixer cordes amarrades que no estaven en el moment de l'accident

Part de l'estructura del castell unflable que es va envolar el 4 de gener a Mislata / À Punt NTC
Part de l'estructura del castell unflable que es va envolar el 4 de gener a Mislata / 'À Punt NTC'

Un nou informe pericial sobre l'accident en el qual van morir dues xiquetes i altres set van resultar ferides en un castell unflable que una intensa ratxa de vent va envolar al municipi de Mislata (Horta Sud) adverteix d'una possible manipulació dels ancoratges abans de la investigació policial.

El document, aportat pels pares d'una de les xiquetes mortes en l'accident, que va tindre lloc el 4 de gener del 2022, assenyala que, després de revisar i comparar els enregistraments i les imatges preses en el moment dels fets pels testimonis i veïns de la zona, amb les imatges captades justament abans de la investigació de la policia científica, queda acreditada l'aparició de cordes amarrades en un fanal i pròximes a llastos, que no eren presents en el moment de l'accident.

"Aquesta circumstància pot ser de caràcter molt greu si s'acredita que és una manipulació de l'escena estudiada", afig l'informe al qual ha tingut accés Efe.

Adverteix, a més, que les cingles planes usades "no són cordes aptes per a l'ancoratge de seguretat dels mòduls del castell", sinó que es troben dins del tipus de cordes que s'utilitzen a l'hora del plegat posterior a l'ús de l'atracció.

"De manera clara, si l'atracció haguera disposat de tots els punts degudament ancorats, l'unflable no s'hauria envolat i bolcat lateralment i l'accident no s'hauria produït de cap manera", afig el document.

Assenyala que l'atracció es va elevar lateralment perquè no estava correctament ancorada, i fins i tot l'absència de cap ancoratge en el lateral dret, i els punts de lligament del lateral esquerre a l'estructura dels llits elàstics "quasi va afavorir un efecte vela que potser va agreujar l'ocurrència de l'incident".

L'atracció formada per tres mòduls, afig, havia de tindre els 30 punts d'ancoratge degudament amarrats, perquè així ho indica el fabricant, i amb les cordes i tensors adequats segons especificacions de fabricant i normativa.

"Queda provat que ni tan sols tenia els díhuit punts mínims exigibles sobre la base de l'aplicació de normativa UNE" i les cordes emprades tampoc s'ajusten a la norma, indica.

L'informe adverteix a més que, després d'inspeccionar la plaça, "es comprova l'absència de trepants en el paviment" i considera que la fixació dels amarraments amb tac químic al pis hauria sigut l'opció òptima d'afermar aquesta atracció.

La manca d'ancoratges a terra o llastos, segons el parer de l'enginyer tècnic industrial que firma l'informe, va provocar que l'unflable s'envolara amb el vent.

"Els tensors i cordes observats en la documentació policial i facilitada per testimonis, a més de ser insuficients i inadequades, no podien evitar l'alçament de l'atracció, només afavorien el desplaçament lateral del conjunt", agrega.

"Malgrat totes les negligències anteriors, relacionades amb la seguretat de la instal·lació, l'accident es podria haver evitat si s'hagueren seguit les normes d'ús del manual de l'atracció", adverteix l'informe, ja que per a situacions de pluja o de vent —amb ràfegues o constant— amb velocitats superiors a 30 km/h estableix que es procedirà a l'evacuació i desconnexió.

Per tot això, conclou: "L'ocurrència d'aquest fatal accident està directament relacionada amb el negligent ús de la instal·lació i de les persones que siguen responsables de tal fet".

També et pot interessar

stats