Un jutjat de València obrirà una altra causa contra els investigats per la venda de cadàvers

L’entramat falsificava documents per a retirar cossos d’hospitals, que després venia a universitats per 1.200 euros

Imatge d'arxiu de la façana de la Ciutat de la Justícia de València / Europa Press
Imatge d'arxiu de la façana de la Ciutat de la Justícia de València / Europa Press

El jutjat d'instrucció número 1 de València obrirà una segona causa contra els quatre investigats per la presumpta venda de cadàvers a diverses universitats, després del sobreseïment provisional la causa contra dos d'ells i que la Policia Nacional decidira ampliar les seues investigacions. Així ho ha anunciat aquest dimarts el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) després que el cos policial desarticulara un entramat criminal a València que falsificava documents per a retirar cadàvers d'hospitals i residències, que després venia a universitats per al seu estudi per 1.200 euros cada cos i que implicava dos responsables d'una funerària i dos empleats.

El citat jutjat té oberta una causa des d'abril de 2023 per un delicte de falsedat en document privat i en document oficial sobre la recollida del cadàver d'un ciutadà francés, mort el desembre de 2022. El TSJCV ha afegit que en la causa estaven investigades inicialment les quatre persones.

Després de la pràctica de diligències d'investigació per a esclarir els fets, entre elles les declaracions dels investigats, el juliol de 2023 el magistrat instructor va dictar acte de procediment abreujat contra els dos treballadors, en entendre que existien indicis suficients contra ells de l'elaboració de documents inexactes amb la finalitat d'aconseguir benefici econòmic. En canvi, va acordar el sobreseïment provisional de les diligències per als dos gestors de la funerària, perquè no va apreciar indicis delictius suficients.

Aquest acte va ser recorregut en apel·lació per la Fiscalia davant de l'Audiència de València, en considerar que havien de ser encausats els quatre investigats, i ara està pendent de resolució.

Mesos després, ha afegit el TSJCV, la policia va fer un atestat ampliatiu per a prosseguir les investigacions en relació amb el cas d'un altre mort i a presumptes irregularitats en incineracions de més cadàvers. Les perquisicions policials impliquen les quatre mateixes persones i se substanciaran en una segona causa judicial, que en principi se seguirà també en el jutjat d'instrucció número 1 de València.

També et pot interessar

stats