Un jutjat de València arxiva per prescripció la causa oberta per tortures durant el franquisme

Hi havia sis querelles, una d'elles contra policies adscrits en 1971 a la brigada politicosocial, com el conegut com a Billy el Niño valencià.

Imatge de l'estàtua de Franco situada a la plaça de l'Ajuntament de Santander
Imatge de l'estàtua de Franco situada a la plaça de l'Ajuntament de Santander / Europa Press

El jutjat d'instrucció número 15 de València ha arxivat per prescripció i sobre la base de la llei d'amnistia de 1977 la causa oberta després de diverses querelles interposades per tortures i altres delictes contra la integritat moral durant el franquisme. Així consta en la resolució dictada pel magistrat, després que la Fiscalia Provincial demanara la setmana passada el sobreseïment de les actuacions. 

A València s'havien presentat un total de sis querelles impulsades per l'Associació Acció Ciutadana contra la Impunitat del Franquisme al País Valencià integrada en la Coordinadora Estatal de Suport a la Querella Argentina (Ceaqua). Una d'elles, representada per la cooperativa El Rogle, estava dirigida contra diversos policies adscrits en 1971 a la brigada políticosocial franquista de la ciutat, entre ells, el denominat Billy el Niño valencià

Delictes prescrits

Segons recull la sentència, els fets recollits en les querelles presentades, ocorreguts a l'abril de l'any 1971 i l'any 1975, estan prescrits, i recorda que és només en data "molt més tardana" quan s'ha establit la imprescriptibilitat dels delictes de genocidi i lesa humanitat. Així, assevera que la imprescriptibilitat només opera en l'ordenament jurídic intern des de l'1 d'octubre de 2004.

Llei d'amnistia

Així mateix, el jutjat arxiva el procediment sobre la base de la llei d'amnistia de 1977. Aquesta llei, afig, va ser conseqüència d'una "clara i palesa" reivindicació de les forces polítiques ideològicament contràries al franquisme. Va ser una reivindicació considerada "necessària i indispensable" dins de l'operació duta a terme per a desmuntar l'entramat del règim franquista.

També et pot interessar

stats