Un jutjat anul·la l'acord de la UV per a usar només el valencià per a comunicar-se amb el personal i l'estudiantat

Un recurs presentat per diversos professors denunciava “una voluntat d'excloure l'ús normal del castellà” en la documentació interna de la universitat

Imatge d'arxiu del rectorat de la Universitat de València
Imatge d'arxiu del rectorat de la Universitat de València / UV

El jutjat contenciós administratiu número 5 de València ha anul·lat l'acord del consell de govern de la Universitat de València (UV) per a usar només el valencià quan es dirigisca al seu personal i a l'estudiantat “per no ser conforme a dret”. D'esta manera, s'estima el recurs presentat per diversos professors contra la resolució de la rectora, Mavi Mestre, que desestimava una apel·lació contra l'acord del consell de govern pel qual es modifica l'article 10 del reglament d'usos lingüístics de la universitat, que ara queda anul·lat.

Segons la sentència, el citat recurs de reposició sol·licitava que es declarara la nul·litat de la resolució i, en conseqüència, s'anul·lara també el citat acord. S'argumentava "el reconeixement del dret del personal de la Universitat de València, així com dels estudiants i de qualsevol ciutadà que es relacione amb la UV, a rebre o tindre accés a les comunicacions i documentació de la Universitat en castellà o en versió bilingüe".

D'esta manera, totes dues llengües oficials seran verdaderament “vehicle d'expressió normal de qualsevol òrgan universitari de govern i representació, així com de la docència i de les activitats acadèmiques, administratives i culturals”.

Segons detalla l'acte, els demandants veuen “una voluntat d'excloure l'ús normal del castellà en la documentació interna de la Universitat, de manera que en les comunicacions amb el seu personal docent i administratiu secundaria esta exclusió en l'obligació estatutària del coneixement del valencià".

La resposta a la demanda insisteix, segons explica la sentència, que "l'ús del valencià no s'estableix de cap forma com a excloent, si més no en este àmbit intern, en establir el precepte recorregut l'excepció que l'ús d'esta llengua es fa sense perjudici dels drets lingüístics reconeguts en la legislació vigent". Tanmateix, incideix en el fet que "això es contradiu amb la provada negativa de la universitat a remetre les comunicacions i la documentació interna en versió bilingüe".

També et pot interessar

stats