Un informe de la Fundació Nexe apunta que augmenta el coneixement del valencià però en disminueix l'ús real

Entre el 2005 i el 2021, el valencià ha decrescut entre un 5% i un 10% al carrer

Un estudi alerta que l'ús del valencià està disminuint a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

Un informe elaborat per la Fundació Nexe i presentat aquest dimecres reflecteix que cada vegada està més estés el coneixement del valencià però, paradoxalment, la tendència és que s'utilitze menys al carrer, sobretot en quatre de les regions valencianoparlants on fins ara l'idioma havia tingut més ús. L'estudi arreplega dades de totes les enquestes sobre ús del valencià que s'han fet entre el 2005 i el 2021, i calculen un decreixement del 5% al 10%, molt superior a les xifres dels últims anys. 

Precisament hui, 21 de febrer, se celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna, una jornada en què es fan valdre els idiomes amb els quals creixem, i aquest estudi convida a reflexionar sobre la tendència de l'ús de la nostra llengua pròpia.

Susanna Pardines, coordinadora d'Identitat i Cultura de la Fundació Nexe, ha explicat que "la tendència del valencià en totes les regions sociolingüístiques és de decreixement", dades que també ha valorat Marc Hernández Montoro, autor de l'informe sobre desigualtat lingüística: "La primera impressió d'una persona és trobar-se amb algú i parlar en castellà", ha afegit.

Segons arreplega el document, aquest fenomen es reprodueix amb més freqüència en zones on, fins ara, aquesta desigualtat entre coneixement i ús del valencià es manifestava molt menys. "Per exemple, la regió Alcoi-Gandia i tota la zona de les Riberes", ha apuntat Pardines.

Consideren que cal continuar fent enquestes, per a tindre una radiografia real de l'estat de la llengua. "Necessitem que açò s'estudie i que passe per un filtre, perquè la gent s'adone de la situació real de la llengua", ha demanat Hernández. "Això ha de fer també reflexionar sobre quines polítiques lingüístiques s'han de fer", ha afegit Pardines, per a aconseguir fomentar de manera efectiva l'ús de la llengua.

També et pot interessar

stats