"Un final just seria que els acusats siguen assenyalats com a responsables d’aquestes morts"

Les víctimes de l’accident de metro de València expliquen en ‘La qüestió’ com encaren l’imminent juí als huit directius de FGV

Beatriz i Rosa Garrote al programa de La Qüestió sobre l'accident del metro de València
Beatriz i Rosa Garrote al programa de La Qüestió sobre l'accident del metro de València

Que les persones acusades siguen assenyalades com a responsables de les 43 morts i les ferides de les altres 47 víctimes de l’accident de Metrovalència de l’any 2006. Aquesta seria la manera de fer justícia, en paraules de la presidenta de l’Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol, Rosa Garrote. Aquest accident, i la imminent obertura del juí oral contra els huit exdirectius investigats, han sigut els temes centrals de La qüestió aquest divendres. 

Per a Beatriz Garrote, “més que la magnitud de la condemna en concret, seria important que d’alguna manera el seu pes fora suficient com per a suposar que el pròxim accident es gestione d’una altra manera”. Segons ha assegurat en La qüestió, “els accidents que hi ha hagut a Espanya (el Yak 42, Spanair, l’Àlvia, etc.) s’han tractat amb un patró molt paregut i si s’ha aconseguit que es mostre la responsabilitat i es posen les mesures perquè no tornen ha ocórrer ha sigut a costa del desgast de les víctimes". 

Precisament el president de la Plataforma de Víctimes de l’Alvia, Jesús Domínguez, ha intervingut també en el programa d’anàlisi de la televisió d’À Punt per a defensar que, davant una llei que permet que l’Estat espanyol trie els perits, és necessària una investigació independent: “si no sabem què va passar, no podrà haver-hi responsabilitats polítiques". Domínguez ha denunciat que el perit de l’accident del metro de València, Andrés Cortabitarte, està imputat en l’accident de l’Alvia de Santiago de 2013. 

Altres testimonis que han passat per l’estudi han sigut Jorge Álvarez, exsecretari general del sindicat SIF i maquinista, i el síndic socialista en les Corts, Manolo Mata, que va ser advocat de sis de les víctimes. 

Els reptes de l’executiu espanyol

La qüestió ha dedicat també uns minuts a abordar els reptes del nou executiu espanyol de coalició. El programa de la televisió d’À Punt ha analitzat com encararà la qüestió territorial amb analistes i veus expertes del món de la política, entre les quals, la de la diputada al Congrés per Esquerra Republicana, Montserrat Bassa, germana de l’exconsellera empresonada Dolors Bassa

Bassa s’ha referit a la decisió del Parlament Europeu de retirar a Oriol Junqueras el reconeixement com a diputat, en línia amb l’opinió el Tribunal Suprem. Per a la diputada, aquesta és una decisió “totalment errònia”. Bassa diu que les primeres notícies arribades d’Europa van alegrar el seu partit però que en les següents hores han vist com “de nou” es vulneraven els seus drets. “El que estem veient és una mena de Brexit perquè el que nosaltres voldríem és que, si realment el Tribunal Europeu ha dit clarament que Oriol Junqueras hauria de ser eurodiputat, el que seria normal és que la justícia espanyola acatara la sentència". 

També et pot interessar

stats