Un fàrmac aconsegueix la remissió total del càncer de còlon en els participants d'un assaig clínic

Els tumors han desaparegut en els díhuit pacients després de sis mesos de tractament amb un inhibidor del control immunitari

Recreació en 3D del procés d'atac de les cel·lules cancerígenes al colon
Recreació en 3D del procés d'atac de les cèl·lules cancerígenes al còlon / Shutterstock

Es tracta d'un assaig modest, amb només díhuit pacients, però de resultats espectaculars: la remissió total del càncer de còlon en fase localment avançada, és a dir, amb tumors estesos pel recte o també als ganglis limfàtics, però sense afectar altres òrgans.

Els resultats del treball, que ha liderat el Centre Oncològic Memorial Sloan Kettering de Nova York, s'han presentat davant de la Societat Estatunidenca d'Oncologia Clínica i els va publicar diumenge la revista especialitzada New England Journal of Medicine. El cap de l'assaig, l'oncòleg Luis A. Díaz Jr., creu que és la primera vegada que un tractament elimina per complet el càncer al conjunt dels pacients, segons relata The New York Times.

Els participants prengueren dostarlimab, un inhibidor de control immunitari de GlaxoSmithKline, un tipus de fàrmac que exposa les cèl·lules cancerígenes perquè les defenses del cos puguen identificar-les i destruir-les. Després de sis mesos de tractament, a raó d'una ingesta cada tres setmanes, el càncer ha desaparegut en tots els participants. Ni l'examen físic ni els sistemes de monitoratge, com l'endoscòpia, el TAC o el PET hi han trobat rastre.

Aquests inhibidors de control poden causar alguna reacció adversa en el 20% dels pacients, i la debilitat muscular i les dificultats per a tragar i mastegar són les més greus. No obstant això, cap dels pacients va manifestar efectes secundaris significatius.

Les veus expertes conviden a la calma sobre un estudi que cal replicar a major escala i que necessitarà temps per a comprovar si la ingesta de dostarlimab equival a una cura. De moment, alguns dels participants sumen ja dos anys sense càncer.

La idea d'aquest assaig va sorgir d'un altre del 2017 en què també s'empraren inhibidors de control immunitari —en aquest cas el Pembrolizumab de Merck— per a tractar 86 pacients que patien càncer de còlon en fase avançada, amb metàstasi més desenvolupada, com a alternativa a la quimioteràpia. El 10% dels pacients va sanar els tumors, que reduïren en grandària en prop de la meitat dels participants. Aquesta troballa va portar l'equip mèdic a plantejar-se què passaria si s'aplicara la medicació en fases més primerenques, amb els resultats que acaben de fer-se públics.

No va ser fàcil finançar l'assaig, ja que la majoria de farmacèutiques van renunciar davant el risc que el fracàs del tractament fera avançar els tumors. Finalment, el va patrocinar Tesaro, una xicoteta empresa de biotecnologia, que va absorbir la multinacional GlaxoSmithKline.

També et pot interessar

stats