Un exbomber i arquitecte tècnic: “L’hora de l’incendi de la Vila Joiosa ha sigut crucial, amb la gent dormint la capacitat de reacció és menor”

Arran del sinistre de la Vila Joiosa, Marcel·lí Rosaleny recorda la importància de no alterar la sectorització dels edificis, perquè és essencial per a l’evacuació

L'incendi que s'ha cobrat tres víctimes s'ha originat en un pis de l'onzena planta de bloc de la dreta
L'incendi que ha causat tres víctimes s'ha originat en un pis de l'onzena planta del bloc de la dreta / Joaquín Reina (Europa Press)

L’incendi que s’ha declarat de matinada en un edifici de 24 plantes de la Vila Joiosa entra dins dels paràmetres habituals dels edificis de diverses plantes. Per això, malgrat l’hora de l’incendi, “que ha sigut crucial, amb la gent dormint i amb menor capacitat de reacció”, els bombers han pogut contindre les flames en un habitatge i el veïnat, per la seua banda, ha fugit per l'escala. Així ho explicava Marcel·lí Rosaleny, exbomber i arquitecte tècnic, durant una intervenció en À Punt.

Rosaleny, a pesar de lamentar la pèrdua de les tres vides que s’ha cobrat el foc, assenyalava que, a diferència del de Campanar, l’incendi de la Vila Joiosa presentava els paràmetres habituals dels incendis en edificis de diverses plantes. En aquest sentit, llançava un missatge tranquil·litzador a la ciutadania que viu en aquests immobles, i a la qual considera que “cal sensibilitzar, però no alarmar”.

Quan un edifici d’altura està sectoritzat, les persones podran eixir per l'escala per a evacuar i els bombers podran intervindre perquè no hi haja propagacions interiors Marcel·lí Rosaleny - Exbomber i arquitecte tècnic

En aquest sentit, deia que “els edificis es preparen perquè tinguen una certa resistència al foc i uns temps de resposta que permeta als bombers evacuar els ocupants dels habitatges. Ara bé, el que no han de fer les comunitats de veïns és alterar aquests aspectes”, advertia l’exbomber.

“En els gratacels hi ha sectorització. Quan un edifici d’altura està sectoritzat, en cas d’incendi, les persones podran eixir per l'escala per a evacuar i els bombers podran intervindre perquè no hi haja propagacions interiors del foc. Aquest disseny de l'arquitectura no l’han de canviar les comunitats”, remarcava l’exbomber en declaracions en À Punt.

De fet, en aquesta línia, una veïna que vivia paret amb paret amb la família que ha faltat reconeixia que, en adonar-se que el fum envaïa el replanell, ha fugit amb la seua família. Inicialment, han intentat fer-ho per una de les portes del corredor del replanell, però en veure que la porta estava tancada i no podien eixir per ahí, han acudit a la segona porta, que en aquest cas sí que els ha permés baixar per l’escala, segons ha manifestat per a À Punt.

Com aquesta veïna, Sira Frías, i el seu home i la seua neta, ho ha fet bona part del veïnat de l’immoble en adonar-se que hi havia foc a l’edifici. Malgrat les tres morts, aquest és el patró que habitualment se sol repetir en els “incendis de habitatges, que cada dia hi ha a Espanya”.

L’incendi de Campanar ha obert una via que s’haurà d’explorar, de fet ja comença a parlar-se d’incendis de nova generació Marcel·lí Rosaleny - Exbomber i arquitecte tècnic

Marcel·lí Rosaleny insistia que en l’incendi de Campanar, del qual només han passat onze dies, es van ajuntar una sèrie de circumstàncies atípiques, que van afavorir la propagació de les flames per la façana de les dues torres que han quedat calcinades.

“L’incendi de Campanar ha obert una via que s’haurà d’explorar, de fet ja comença a parlar-se d’incendis de nova generació. Comencen a haver-hi una sèrie de paràmetres que no són els habituals i hem de veure com es poden atacar per a minimitzar els efectes del foc”, exposava per a À Punt. 

També et pot interessar

stats