Un estudi vincula el consum de l'edulcorant eritritol amb el risc de patir problemes cardíacs

La investigació, publicada en la revista Nature Medicine, conclou que la ingesta d'aquest substitutiu del sucre incrementa les possibilitats d'infart o ictus

Un grapat de sucre (arxiu)
Un grapat de sucre (arxiu) / Freepik

Un estudi publicat aquest dilluns en la revista Nature Medicine relaciona el consum de l'eritritol amb un risc més gran de patir problemes cardíacs, com per exemple un infart de miocardi o un accident cerebrovascular (ictus). Aquest edulcorant, popularitzat en els últims anys com un substitutiu del sucre, es produeix de forma natural en fruites i aliments fermentats i està aprovat per les autoritats sanitàries en moltes parts del món. Ara, aquest nou treball científic ha posat el focus en els efectes que té per a la salut a llarg termini.

La investigació, liderada per la Clínica Cleveland, dels Estats Units, s'ha realitzat sobre una mostra de més de 4.000 persones al país nord-americà i també a Europa. La troballa principal, assenyala l'equip, és el fet que les persones amb nivells més alts d'eritritol en sang presenten un risc més elevat de patir un esdeveniment cardíac advers greu. També s'ha confirmat que aquest component facilita l'activació de les plaquetes —les cèl·lules encarregades de detindre les hemorràgies de l'organisme— i, per tant, afavoreix la formació de coàguls. Un fenomen que, de fet, s'havia observat ja en estudis preclínics.

"Els edulcorants com l'eritritol s'han posat de moda en els últims anys, però cal investigar més a fons els efectes a llarg termini", adverteix Stanley Hazen, autor principal de la recerca, president del Departament de Ciències Cardiovasculars de l'Institut d'Investigació Lerner i codirector del Servei de Cardiologia de la Clínica Cleveland. "Les malalties cardiovasculars s'acumulen amb el temps i les cardiopaties són la principal causa de mort a tot el món. Hem d'assegurar-nos que els aliments que mengem no hi contribueixen de manera oculta", ha assenyalat.

L'eritritol, que s'obté de la fermentació del sucre de la dacsa, és aproximadament un 70% més dolç que el sucre i s'usa com a alternativa a aquest, o també a la sacarina, perquè no aporta calories ni carbohidrats. Els productes amb aquest edulcorant solen recomanar-se a persones amb obesitat, diabetis o síndrome metabòlica per a evitar que consumisquen sucre o calories. No obstant això, també tenen més possibilitats de patir esdeveniments cardiovasculars adversos, com ara infarts de miocardi i ictus.

Directe a la sang

Una vegada ingerit, l'eritritol no es metabolitza, sinó que passa al torrent sanguini i s'elimina a través de l'orina. El cos humà crea quantitats baixes d'eritritol de manera natural, per la qual cosa qualsevol consum addicional pot acumular-se.

L'estudi adverteix que mesurar els edulcorants artificials és difícil i els requisits d'etiquetatge són mínims i sovint no enumeren els compostos individuals. En el cas de l'eritritol, com que és un producte "generalment reconegut com a segur" per l'Agència Oficial del Medicament (FDA) —el regulador nord-americà—, s'ha considerat que no requeria que es desenvoluparen estudis de seguretat a llarg termini. No obstant això, l'autoria d'aquesta investigació recent creu que és important realitzar-ne alguns de seguiment per a confirmar les darreres troballes en la població general, sobretot en les persones amb més risc de patir malaltia cardiovascular.

"El nostre estudi demostra que, quan els participants consumien una beguda edulcorada artificialment amb una quantitat d'eritritol que es troba en molts aliments processats, se n'observaven nivells notablement elevats en la sang durant dies, molt superiors als que s'observen per a augmentar els riscos de coagulació", explica Hazen.

També et pot interessar

stats