Un estudi vincula el consum d'alcohol amb la miopia

L’anàlisi, basat en el seguiment de 15.600 universitaris, conclou que la ingesta d’alcohol es va associar al desenvolupament o la progressió de la miopia

L'estudi de l'alumna de la universitat navarresa ha evidenciat la vinculació entre begudes alcohòliques i miopia
L'estudi de l'alumna de la universitat navarresa ha evidenciat la vinculació entre begudes alcohòliques i miopia

Consum d’alcohol i miopia poden anar de la mà. Així ho adverteixen investigadors de la Universitat de Navarra i del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de la Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició (Ciberobn), que conclouen que la ingesta de begudes alcohòliques pot desenvolupar o fer progressar la miopia.

L'article, publicat en Drug and Alcohol Dependence, és el treball de fi de grau de Covadonga Menéndez, alumna de la Facultat de Medicina de la Universitat de Navarra. L’autora d’aquest treball explica que "la miopia és un trastorn molt prevalent i una de les primeres causes de ceguesa. A la vegada, s'ha demostrat que el consum d'alcohol és un factor de risc per a moltes malalties i un dels principals contribuents a la càrrega mundial de morbiditat, encara que cap estudi fins ara havia avaluat l'associació a llarg termini entre la ingesta d'alcohol i la miopia".

Per a dur a terme aquesta investigació es van avaluar 15.642 graduats universitaris, reclutats entre 1999 i 2018, als quals se’ls va fer un seguiment cada dos anys mitjançant qüestionaris enviats per correu.

Després d'analitzar aquestes dades, els resultats van mostrar que la ingesta d'alcohol es va associar linealment i significativament amb un major risc de desenvolupament o progressió de la miopia. Un augment de 10 grams en la ingesta diària d'alcohol (equivalent aproximadament a una copa de vi o una canya de cervesa) augmentava relativament el risc en un 5%.

"La magnitud de l'associació que trobem no és molt gran, però a causa del consum d'alcohol, la importància de la miopia com a condició de salut i la novetat d'aquesta avaluació, creiem que aquestes troballes són de rellevància", assenyala.

Tot i això, la investigadora apunta que encara cal confirmar els mecanismes a través dels quals pot haver-hi aquesta associació i faran falta futures investigacions per a verificar aquestes troballes.

També et pot interessar

stats