Un estudi qüestiona el potencial de les plantacions massives d'arbres per a mitigar el canvi climàtic

Demostra que plantar en llocs no apropiats pot destruir ecosistemes, incrementar els incendis i agreujar els efectes dels l'escalfament global.

Els científics demanen prudència a l'hora de sospesar la plantació massiva d'arbres com a solució al canvi climàtic
Els científics demanen prudència a l'hora de sospesar la plantació massiva d'arbres com a solució al canvi climàtic / F. Gallarotti (Unsplash)

Un estudi publicat en l'últim número de la revista Science qüestiona el potencial de les plantacions massives d'arbres per a mitigar el canvi climàtic. Demostra que plantar arbres en llocs no apropiats pot destruir ecosistemes, incrementar la intensitat dels incendis forestals i agreujar els efectes de l'escalfament global. En aquest treball ha participat el Centre d'Investigacions sobre Desertificació, la Universitat de València i la Generalitat.

L'equip internacional, format per prop de 50 científics, demana "màxima prudència" a l'hora de sospesar la plantació massiva d'arbres com a solució al canvi climàtic. "Una plantació massiva d'arbres en pasturatges i sabanes, a part dels problemes per a la biodiversitat, generaria uns paisatges molt homogenis i inflamables que més prompte o més tard acabarien sent pastura de grans incendis", adverteix l'investigador del CSIC Juli Pausas, un dels autors de l’estudi.

Plantar arbres pot ser una bona opció en algunes àrees desforestades, però plantar-los en pasturatges naturals impactaria negativament en l'hàbitat de les plantes i dels animals autòctons. A més, "el segrest de carboni no seria suficient per a compensar les emissions de combustibles fòssils", explica el coordinador de l'estudi, Joseph Veldman, investigador de la Universitat de Texas A&M.

L'estudi respon a un article anterior

El projecte respon a un article publicat fa poc, també en la revista Science, de l'Institut Federal Suís de Tecnologia de Zuric que diu que, a nivell global, una plantació massiva d'arbres podria capturar 205 gigatones de carboni. Però "la realitat és que el potencial de les plantacions per a mitigar el canvi climàtic és cinc vegades menor", destaca Veldman.

De fet, segons els investigadors, els boscos de coníferes en regions boreals i d'alta muntanya absorbeixen més energia solar i emeten més calor que les àrees sense arbres i, per tant, "agreugen" el calfament global en lloc de mitigar-lo.

En aquest context, la restauració ecològica podria contribuir "en gran manera" a la solució de problemes ambientals, "sempre que es restauren no només boscos, sinó també altres ecosistemes, com pasturatges, sabanes, matolls i torberes", recalca la també coautora Vicky Temperton, de la Universitat de Leuphana (Alemanya).

També et pot interessar

stats