Un estudi confirma l’eficàcia de la intel·ligència artificial en el diagnòstic del càncer de mama

Detecta que l'ús d'algoritmes en el diagnòstic permetria reduir un 30% de les biòpsies

Imatge del sistema
Imatge del sistema / DEXEUS MUJER

Un estudi ha detectat que l’ús de la intel·ligència artificial en el diagnòstic del càncer de mama permetria reduir un 30% de les biòpsies en lesions situades al límit entre els casos considerats de baix risc i els de més risc. L’estudi, realitzat per un equip del Servei de Diagnòstic per la Imatge (DGI) de Dexeus Dona, ha sigut publicat en la revista Diagnostics i ha analitzat 403 ecografies mamàries obtingudes en les revisions de control ginecològic.

El diagnòstic del càncer de mama es basa en l'estudi d'imatges aconseguides a través de mamografies, però en el cas de mames denses o fibroses resulta més difícil i sovint és necessari fer altres proves complementàries.

Segons Dexeus Dona, de cada cent dones que es fan una mamografia, el 70% requereix una ecografia per a completar l'estudi i, d'aquestes, entre dos i tres es faran biòpsia, de les quals només en un cas es confirmarà el càncer.

Es tracta d'un sistema que utilitza algorismes per a avaluar la probabilitat que una lesió siga maligna: han utilitzat un banc de dades de més de 400.000 imatges de lesions mamàries per al seu desenvolupament.

També s'estudia el seu paper en el diagnòstic de malalties cerebrals i mentals

Newmanbrain, del Parc Científic de la Universitat Miguel Hernández (PCUMH) d'Elx (Baix Vinalopó), ha desenvolupat un sistema pioner de diagnòstic cerebral amb intel·ligència artificial. L'objectiu és millorar la salut del pacient a través d'un diagnòstic més precís de malalties cerebrals i mentals com la depressió, la hiperactivitat, la demència o les addiccions.

Així, Newmanbrain ha desenvolupat Theia, un dispositiu portàtil que mesura l'activitat cerebral de manera no invasiva i que ja ha sigut provat en més de 600 persones, segons ha indicat la institució acadèmica en un comunicat. El CEO de la companyia, Pablo Belmonte, ha ressaltat que han sigut els primers a construir un sistema patentat i que, "científicament està comprovat que funciona". El desenvolupament de Newmanbrain facilita al professional sanitari la detecció de trastorns cognitius, com els associats a l'envelliment o al TDAH en xiquets.

També et pot interessar

stats