Un equip de la UPV presenta a Boston una impressora d'ADN de bactèries

Més de 340 equips de tot el món es donen cita al campionat de biologia sintètica més important del món, l'iGem.

Equip IGEM que participa en la competició
Equip IGEM que participa en la competició / Europa Press

Quan es pensa en les universitats més prestigioses del món, sempre trobem les mateixes als rànquings: Harvard, Yale, Stanford, Cambridge, Oxford, Columbia... i la Universitat Politècnica de València? També.

Un equip de la UPV lluitarà amb un nou projecte per la medalla d'or a l'iGEM, el torneig més prestigiós en el camp de la biologia sintètica que se celebra en el MIT (Massachusetts Institute of Technology).

340 equips de tot el món mostraran les seues creacions, que han millorat la biologia en molts aspectes, com un sistema “d'edició” de genoma de plantes, creat per la UPV l'any 2015 i guardonat amb dues medalles d'or i dos premis especials, o una bombeta ecoeficient que funciona amb la cèl·lula d'E. coli modificada, fabricada per la Universitat de Newcastle.

Printeria

Els equips exposaran el seu treball i respondran a les preguntes d'experts, competidors, empreses del sector i part del públic. Però aquest any, l'equip format per deu estudiants i graduats integrats en la plataforma “Generació Espontània” porten als Estats Units una impressora d'ADN de les bactèries, anomenada Printeria, que consta d'un programari per a conèixer el funcionament, maquinari i un kit compacte de laboratori; i encara que la seua aparença siga sofisticada, és tan senzill de manejar com una impressora domèstica. A més, compta amb un sistema de càrrega de líquids similar a les impressores convencionals, i són substituïts per recanvis quan s'esgoten.

La formació de l'equip és complementària, ja que pertanyen a quatre rames d'estudi diferents (biotecnòlegs, enginyers, informàtics i un dissenyador) per a aconseguir que la seua peça siga la guanyadora. Els nombres d'aquest certamen internacional seran de més de 4.000 persones entre alumnes participants, instructors (300), jutges (100), desenes de voluntaris, representants d'empreses i públic.

Per a arribar a aquest certamen, és necessari un procés de creació i treball compaginat amb les hores d'estudi per al perfeccionament de la màquina. D'altra banda, la prova de foc són les “Human Practices”, una de les eines més efectives per a no tindre cap error, en la qual un conjunt d'experts de la mateixa universitat avaluen el projecte a presentar. Guanyar la medalla d'or serà dur, ja que s'enfronten a les universitats guanyadores d'altres certàmens, com la lituana Vilnius, o noves participants amb més recursos econòmics que es presenten des del continent asiàtic. Hui, l'equip de la UPV defensarà a les cinc de la vesprada (hora local) Printeria, davant d'un jurat que determinarà la posició final dels estudiants de l'equip iGem de la UPV.

També et pot interessar

stats