Un equip estudia l’impacte ambiental del Penyagolosa Trails al parc natural

Forma part d'un projecte del Ministeri de Transició Ecològica que busca minimitzar l'efecte de les proves esportives en zones protegides

Javier Banayas i Pablo Tejerosa estudien l'impacte de la cursa de muntanya al Penyagolosa / À Punt NTC

A poques hores perquè comence el Penyagolosa Trails, un grup d'especialistes estudia l'impacte de la carrera de muntanya en aquest parc natural. Forma part d'un projecte del Ministeri de Transició Ecològica que busca minimitzar l'efecte de les proves esportives en zones protegides.

D'ací a unes hores, més d’un miler de corredors transitaran pels camins del Penyagolosa. Abans, dos especialistes avaluen l'impacte en l'entorn. “El pas dels corredors pot tindre conseqüències, com, per exemple, molèsties per a la fauna i la flora”, explica Pablo Tejerosa, tècnic de laboratori de la Universitat Autònoma de Madrid. 

Amb l'ús de càmeres i sonòmetres, avaluen les alteracions que es poden produir en els animals. Quan passen els corredors, s'hi sincronitza i es pot veure com es modifica el seu comportament. A més, amb pedres de colors i amb un xip, controlen possibles erosions al sòl. “Les situem en llocs on passen les activitats, veiem el seu desplaçament i si ha generat modificacions”, assegura el catedràtic d’Ecologia de la UAM Javier Banayas. 

A més, el grup, amb l'ajuda de voluntaris, arreplegarà dissabte mostres de la sola dels corredors. “Si no es neteja bé el material, es poden transportar trossos de vegetació i seria molt preocupant”, apunta Banayas.

L'estudi està fent-se en quatre espais naturals protegits on tenen lloc aquest tipus de carreres. De fet, l'organització de la MIM fa anys que incorpora millores per a demostrar com esport i natura poden, així, coexistir.

També et pot interessar

stats