Un equip científic descobreix característiques del VIH que en permetrien la curació

L'objectiu és trobar dianes sobre les quals desenvolupar immunoteràpies per a aconseguir que la majoria de persones amb VIH controlen el virus i arribar a la cura de la infecció

L'investigador principal d'aquest estudi, Ezequiel Ruiz-Mateos
L'investigador principal d'aquest estudi, Ezequiel Ruiz-Mateos / X: @ibis_sevilla

Un equip científic de l'Institut de Biomedicina de Sevilla (IBiS) ha descobert característiques del virus de la immunodeficiència humana (VIH) que en permetrien la curació, segons ha informat aquest dimarts el CSIC.

L'estudi s'ha dut a terme conjuntament en l'IBiS i en l'Institut Ragon, que està a l'Hospital General de Massachusetts i inclou científics de Harvard i l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT). S'ha investigat sobre un grup de persones amb VIH l'organisme de les quals és capaç de controlar el virus, és a dir, no té presència en sang.

Els anomenats "controladors d'elit del VIH", un xicotet conjunt de persones que pot mantindre càrregues virals reduïdes durant diversos anys sense medicaments antiretrovirals, es poden dividir al seu torn en dos subgrups: els que perden el control de la càrrega viral i els que, per contra, mantenen el control de manera indefinida.

L'equip investigador ha emprat tècniques que permeten estudiar el reservori viral en el qual el VIH es manté latent en el conjunt de cromosomes de la cèl·lula.

Controladors d'elit del VIH

Amb aquestes tècniques han descobert que els controladors d'elit que perden el control, malgrat tindre poca quantitat de virus sencers o complets, els tenen integrats en zones dels cromosomes de la cèl·lula accessibles a la maquinària cel·lular.

No obstant això, es va comprovar que en el 70% de les persones que mantenen de manera indefinida el control del virus no es van detectar virus complets a les cèl·lules analitzades, cosa que significa que no tenia virus amb capacitat infectiva.

Aquests nous descobriments manifesten que alguns dels controladors persistents podrien estar curats del VIH, ja que no presenten virus complets o, si es detecten, estan en nivells molt baixos i no tenen capacitat de replicar-se.

L'objectiu d'aquesta investigació és trobar dianes sobre les quals desenvolupar immunoteràpies per a aconseguir que la majoria de les persones amb VIH aconseguisquen controlar el virus com ho fan els "controladors persistents" i, per tant, arribar a la cura de la infecció, segons ha explicat l'investigador principal d'aquest estudi, Ezequiel Ruiz-Mateos.

El projecte ha comptat amb el finançament de l'Institut de Salut Carlos III, amb una aportació de més de 200.000 euros, i de l'empresa biotecnològica Gilead, amb 35.000 euros, i s'ha publicat en la revista The Journal of Clinical Investigation.

També et pot interessar

stats