Un conegut de Palma: "Em va dir, 'mira quin lloc més bo per a desfer-se d'un cadàver'"

La magistrada ajorna fins a aquest dimecres la declaració de Jorge Ignacio Palma, l'acusat de matar Marta Calvo, Arliene Ramos i Lady Marcela Vargas

Juan Ignacio Palma durant la primera sessió del juí
Juan Ignacio Palma durant la primera sessió del judici / Biel Aliño

Va ser un comentari al vol, revelador amb la perspectiva que han assolit els fets, però encara sense transcendència pràctica. Entre maig i juny del 2019, en el transcurs d'un viatge en cotxe cap a Gandia (la Safor), Jorge Ignacio Palma, l'acusat de matar Marta Calvo —en parador desconegut des del novembre d'aquell any—, va indicar en un punt del recorregut que "mira quin lloc més bo per a desfer-se d'un cadàver".

L'episodi l'ha recordat al judici l'home a qui Palma va fer aquesta indicació, un veí del Puig que l'acompanyava en el viatge i amb qui l'acusat havia forjat una relació per l'adquisició habitual de drogues, presumptament "per a un amic". L'home va posar els fets en coneixement de la Guàrdia Civil després de l'entrega de Palma i va intentar portar els agents sense èxit al punt, fins i tot dibuixant-los un mapa, si bé va ser incapaç de recordar la ubicació exacta perquè no coneixia la carretera. 

És el mateix home a qui Palma va deixar el seu vehicle, un Volkswagen Passat, després de la mort de Marta. Aquell dia, suposadament, va forçar que l'acompanyara a una gestoria de Xàtiva per a posar el vehicle al seu nom, un fet al qual el testimoni es va negar. El Passat finalment es va quedar aparcat al Puig, prop de la casa del testimoni, mentre Palma fugia. 

De Palma ha recordat que pensa que "tenia un problema amb les dones" perquè era molt tímid amb elles i ha destacat que tenia un caràcter volàtil i que va ser testimoni "d'arrancades i rampells, com agafar el mòbil i tirar-lo contra la paret".

El vehicle estava a nom d'una altra persona, l'anterior propietari, que li l'havia venut, i que ha declarat aquest dimarts visiblement contrariat pel fet que l'acusat presumptament no se'l posara al seu nom, com havien quedat. 

En la jornada, la setzena ja de la vista oral, la defensa ha intentat diluir la presumpta responsabilitat de Palma en la mort de Marta Calvo per presumpta intoxicació amb cocaïna aportant testimonis que han apuntat que la víctima era consumidora habitual de droga i que també ho va fer en les hores prèvies a quedar amb l'acusat. 

Un dels testimonis és un veí de Marta, amb qui suposadament tenia una relació ocasional, que ha explicat que pensava que la jove tenia un problema d'addicció. L'altre ha sigut l'últim puter que va estar amb Marta, hores abans que la víctima quedara amb Jorge Ignacio Palma. L'home ha explicat que "és possible que consumiren entre cinc o set ratlles" en l'hora i mitja que estigueren junts.

Una droga de puresa inaccessible al carrer

Tanmateix, la droga que circula al mercat era molt diferent que la que suposadament tenia Palma. En un 86% va establir l'Institut de Toxicologia la puresa de l'estupefaent que es va tronar al cos d'una de les presumptes víctimes de l'acusat, Lady Marcela Vargas. L'inspector de Policia que va elaborar l'informe que acreditava aquest nivell de puresa ha dit que està a anys lluny del 20-30% amb què en el millor dels casos es pot adquirir a la menuda en el mercat negre. I ha aclarit que la que va matar Lady Marcela només es veu en la droga sense adulterar que introdueixen per via marítima o mitjançant mules les organitzacions de narcotraficants. 

La gran novetat però de la jornada ha sigut la decisió de la magistrada de posposar la declaració principal. Jorge Ignacio Palma, l'acusat de matar Marta Calvo, Arliene Ramos i Lady Marcela Vargas testificarà finalment aquest dimecres per les tres morts i set presumptes intents d'homicidi més

La magistrada ha anunciat la decisió al migdia i ha trencat amb l'expectativa que la declaració fora a última hora del matí de dimarts o a la vesprada, on s'havia reprogramat respecte de la data inicial, avançant-la un dia.

El tribunal podrà escoltar l'acusat per segona vegada, el dimecres de la setmana següent, si Jorge Ignacio Palma exerceix el dret d'última paraula, després que les parts hagen presentat els seus escrits de conclusió. Segons el calendari, el jurat començarà a deliberar a partir del migdia del dilluns 18 de juliol, que haurà de concretar-se en un veredicte en un màxim de huit dies. 

També et pot interessar

stats