Així tornava a la mar de Calp un cavallet de mar recuperat en l'Oceanogràfic

L'animalet va aparéixer encallat a la platja de l'Altet a Alacant i l'han tractat a l'Àrea de Recuperació i Conservació d'Animals

El cavallet de mar va tornar a aigües de Calp després de recuperar-se en l'Oceanogràfic

Un cavallet de mar de musell llarg (Hippocampus guttulatus) s'ha convertit en el primer pacient de la seua espècie a ingressar en l'Àrea de Recuperació i Conservació d'Animals (ARCA) de la Mar de la Fundació Oceanogràfic després d'aparéixer encallat a la platja de l'Altet a Alacant. El peix ja ha tornat a la mar, en aigües de Calp, després de la seua recuperació.

Segons ha informat l'entitat en un comunicat, van ser uns banyistes els qui el van albirar prop de la costa i van alertar el Centre d'Interpretació del municipi. Els tècnics de l'ONG Ambiens, dins del projecte Seahorse de seguiment i conservació dels cavallets marins, van poder rescatar-ho i traslladar-ho a les instal·lacions de l'aquari valencià per a la seua recuperació.

Una vegada ingressat en l'ARCA, els professionals de la Fundació Oceanogràfic li van realitzar diferents revisions mèdiques -similars a les de l'ingrés d'una tortuga marina- per a diagnosticar el problema i poder dur a terme els tractaments necessaris.

Després d'unes setmanes en les instal·lacions i una vegada recuperat, el cavallet de mar va tornar aquest dijous a les aigües de Calp al costat del personal de la Fundació Oceanogràfic i tècnics d'Ambiens, que el van depositar prop d'una prada de posidònia, zona en el qual habita aquesta espècie.

Protocol d'actuació

Quan s'albira un cavallet de mar encallat prop de la platja, els professionals recomanen no tocar-lo "de cap manera" i posar-se en contacte amb l'Associació Ambiens perquè, al costat dels tècnics de la Fundació Oceanogràfic, es desplacen al lloc a valorar l'estat de l'animal i, en cas de ser necessari, traslladar-lo a l'ARCA de la Mar.

Segons subratlla la fundació, "molt pocs animals tan diminuts han pogut despertar la simpatia dels humans com els cavallets marins i també l'atracció per a convertir-los, lamentablement, en objecte de consum com souvenirs".

Eixe afany desmesurat i altres factors com la captura accidental i la destrucció dels seus hàbitats han fet que algunes espècies de la Mar Mediterrània apareguen en la Llista Roja d'Espècies Amenaçades de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN).

El cavallet de musell llarg s'inclou en el Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades. Amb tot això, diferents punts geogràfics i institucions han mamprés moltes accions d'estudi, protecció i conservació. Aquesta és la primera vegada que es duu a terme un salvament i posterior reintroducció a la mar d'un cavallet de mar a les costes de la Comunitat Valenciana.

La Fundació Oceanogràfic, dins de les seues línies de conservació d'espècies, manté un conveni de col·laboració amb l'ONG Associació Ambiens, per a la realització de projectes de sensibilització i investigació, amb els quals es busca la difusió entorn del desconeixement actual de l'estat de conservació dels cavallets de mar a la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar