L'incendi de Begís afecta ja almenys 3.800 hectàrees i obliga a desallotjar Sacanyet

Les flames han alcançat ja al municipi de Xèrica després d'una nit complicada

Una panoràmica del foc a Begís
Una panoràmica del foc a Begís / Biel Aliño (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
17 d'agost 2022 - 08:34 Actualitzat: 17 d'agost 2022 - 09:43

Un bomber ha resultat ferit aquesta matinada durant els treballs d'extinció de l'incendi de Begís (a l'Alt Palància), que continua actiu i té dues ubicacions més virulentes: la zona d'Herragut i la de Sacanyet i Canales, segons ha informat aquest dimecres Emergències de la Generalitat. El bomber ferit és un agent de protecció de la naturalesa de l'equip de bombers d'Aragó, que ha sigut traslladat a un centre hospitalari.

El bomber ha rebut ja l'alta hospitalària, segons ha actualitzat en el seu compte de Twitter el govern d'Aragó. El treballador tornarà a la seua casa amb la resta de companys, segons les mateixes fonts.

Poc després de les dues de la matinada d'aquest dimecres, el post de comandament avançat ha proposat l'evacuació preventiva del municipi de Sacanyet a causa d'un canvi en la direcció del vent, segons les fonts. Un total de 80 persones s'han desplaçat a la localitat de les Alcubles, on la Creu Roja ha instal·lat un alberg provisional en el poliesportiu, encara que la majoria estaven en la segona residència i han tornat a casa, per la qual cosa pocs necessiten alberg. L'incendi ha afectat ja a més 3.800 hectàrees, segons les últimes estimacions.

El foc està fora de control

Andrés Balfago, director del post de comandament avançat que controla l’incendi de Begís, ha explicat des de Viver en declaracions a Les notícies del matí que el foc continua fora de control. Encara que aquesta nit han estat treballant durament tots els mitjans terrestres, un canvi de vent al voltant de les tres de la matinada “ha causat que tot el treball realitzat no servisca de res perquè ha tornat a cremar", segons ha relatat Balfago. Així, a causa d’aquest canvi de vent, al voltant de les quatre de la matinada s’evacuava el municipi de Sacanyet i la pedania de Canales.

Balfago ha detallat també que aquest dimecres s’incorporaran als treballs d’extinció 10 mitjans aeris de forma simultània. S’espera que entre 150 i 200 efectius lluiten contra el foc al llarg del dia.

Pel que fa a la direcció de l’incendi, el foc avança cap al nord, apropant-se a l'autovia A-23. Balfago ha explicat que tenen un dispositiu preparat per a evitar que l’incendi arribe a la carretera i que la Guàrdia Civil també està previnguda per a tallar la via si fora necessari. Per ara no tenen previst desallotjar cap municipi més.

La cendra i el fum arriben al Camp de Túria i a la Serra Calderona

D'altra banda, Vost Comunitat Valenciana ha informat en el seu compte de Twitter que ha canviat la direcció del vent, i que cau cendra i hi ha olor de fum en algunes zones del Camp de Túria o de la Serra Calderona, en pobles com Nàquera o Serra. "No hi ha cap altre incendi, tot prové del de Begís", han remarcat.

També et pot interessar

stats