Desallotgen Begís, Toràs i Teresa per l'avanç de l'incendi, que ja ha cremat 3.800 hectàrees

Al voltant d'un efectiu de 200 persones de la Generalitat, del Consorci de Castelló, de la Unitat Militar d'Emergències i de la Guàrdia Civil han treballat durant la nit contra el foc

Desallotgen el veïnat de Begís i el traslladen a Viver amb l'incendi forestal a les portes del municipi / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
16 d'agost 2022 - 08:46 Actualitzat: 17 d'agost 2022 - 09:07

L'incendi que es va declarar aquest dilluns de vesprada a Begís (Alt Palància) continua actiu. Tot i les bones previsions inicials, el fort vent ha complicat la matinada. Les últimes estimacions parlen ja de 3.800 hectàrees afectades per les flames, segons Andrés Balfagó, director del post de comandament avançat. La nit ha sigut molt dura a l'Alt Palància. 

A causa de l’avanç del foc, les autoritats han desallotjat el municipi de Begís i el de Toràs poc abans de les 16:00 hores. En un comunicat en les xarxes socials, han demanat al veïnat que prepare medicaments, documentació i telèfons per a una evacuació imminent. “S’anirà casa per casa perquè ningú es quede sense poder eixir. Mantinguen la calma, però estiguen alerta”, han dit. 

A les 18:07 hores, també han ordenat evacuar Teresa. A causa de la celebració de les festes patronals de Sant Isidre, del 14 al 22 d'agost, Teresa ha passat de 200 habitants a unes mil persones, segons ha confirmat a À Punt l’alcalde de Teresa, Juan Ernesto Pérez Calatayud. 

Emergències ha informat que l'evacuació es deu a un canvi en la direcció del vent, que està fent que el fum es dirigisca cap al poble. Per tal d'acollir les persones desallotjades, han habilitat un alberg al pavelló polifuncional de Viver i un altre espai a Xèrica. 

El Consorci Provincial de Bombers de Castelló ha mobilitzat deu unitats, juntament amb un equip de membres de la Unitat Militar d'Emergències (UME), per a protegir les cases de les flames. A més, els bombers municipals de Castelló han quedat mobilitzats per donar-los suport en l'extinció. 

Al mateix temps, s'ha interromput la circulació ferroviària a l'altura del baixador de Toràs-Begís a conseqüència de l'incendi forestal, segons ha informat Adif. També s'ha tallat la CV-235 des de Teresa fins a Begís, segons el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat.

Durant la nit han treballat al lloc afectat pel foc al voltant de 200 persones entre bombers forestals de la Generalitat, bombers del Consorci de Castelló, la Unitat Militar d'Emergències i la Guàrdia Civil, així com d'altres cossos de seguretat.

Dos bombers ferits

Segons ha informat el president de la Generalitat, Ximo Puig, en declaracions a À Punt Notícies, dos bombers han resultat ferits aquesta vesprada durant l'extinció de l'incendi, que han quedat atrapats per les flames al municipi de Toràs quan tractaven de protegir-lo.

Segons ha pogut saber À Punt, els bombers han tingut dificultats per a retirar-se de la zona perimetrada del foc a causa del vent canviant. En molts casos, s'han vist obligats a eixir per pistes forestals, que poden convertir-se en una trampa per a l'efectiu.

Begís atura els actes previstos

L'Ajuntament de Begís ha informat aquest dimarts a través de les xarxes socials que suspén el mercat previst per a demà dimecres i també la fira medieval del pròxim cap de setmana.

Mapa de la zona afectada pel foc a Begís
Mapa de la zona afectada pel foc a Begís / À Punt NTC

L'alcaldessa de Begís, María José Madrid, ha explicat aquest dimarts a Les notícies del matí que hi ha unes seixanta persones desallotjades dels llogarets de la zona i 150 més que estaven al càmping quan es va declarar l'incendi. "Molta gent ha vingut a casa de familiars a Begís, altres se n'han anat directament a València i gent de més lluny la tenim reallotjada". L'alcaldessa, en tot cas, ha tranquil·litzat la població i ha dit que, si l'aire que es preveu comença a bufar i no tira el fum cap al nucli urbà, no sembla que hi haurà perill per a Begís.

La regidora ha confirmat que l'helicòpter ha treballat per a delimitar dades de superfície afectada pel foc. Durant el matí s'han incorporat també set mitjans aeris de la Generalitat i s'han sol·licitat dotze mitjans al Ministeri de Transició, un a Castella-la Manxa i un altre a Aragó. 

La direcció de l'incendi forestal planteja un canvi d'estratègia

La direcció de l'incendi forestal ha plantejat un canvi "absolut" en l'estratègia per a combatre el foc, que continua avançant sense control, davant de les complicacions generades pel vent, segons ha assegurat el president de la Generalitat, Ximo Puig, aquesta vesprada, durant una visita al post de comandament avançat, que s'ha traslladat al municipi de Viver.

Les pròximes hores seran "molt complicades", hi pot haver més desallotjaments, encara que de moment "no es plantegen", ha assegurat. "No podem fer res més. L'única cosa és intentar concentrar-nos a protegir les persones", ha expressat. En total, més de mil persones han sigut desallotjades i dos bombers han resultat ferits aquesta vesprada durant els treballs d'extinció.

L’alcaldessa de Begís: “La nit serà llarga”

María José Madrid, alcaldessa de Begís, ha tractat de transmetre tranquil·litat aquesta nit en l'especial de L'informatiu de la nit, i ha reconegut que ha sigut “molt difícil deixar el poble, però era estrictament necessari, ja que ha sigut molt ràpid tot”. Ara el veïnat només pot esperar a les ordes del post de comandament avançat. 

L’UME ha treballat per a mantindre el foc fora del perímetre del poble, “però sí que s’ha cremat tot el terme”, ha lamentat Madrid. “Sabem que defensaran els nostres habitatges, i pareix que l’oratge demà canviarà i donarà pluja”, ha dit l’alcaldessa, que ha reconegut que la nit que hi ha per davant “serà llarga”. 

També et pot interessar

stats