Un any de presó per a un empresari que va assetjar una treballadora que va acabar suïcidant-se

El Suprem confirma la pena per al cap d’una empresa que va intentar acomiadar la víctima en reincorporar-se d’una baixa i després la va relegar a tasques en la cuina

Façana del Tribunal Suprem a Madrid
Façana del Tribunal Suprem a Madrid / À Punt NTC

El Tribunal Suprem ha confirmat la pena d'un any de presó imposada a un empresari que va assetjar laboralment una empleada que va acabar suïcidant-se. La sentència recull la indiferència del cap, que va sotmetre la víctima a un tracte humiliant, davant el previsible impacte emocional que podia patir la dona.

El germà i el cunyat de la treballadora que es va llevar la vida van portar l'assetjament als tribunals després de la seua mort i la justícia, en les diferents instàncies, els ha donat la raó, fins que el Suprem ha dictat sentència ferma.

La dona era auxiliar administrativa i estava a les ordres directes del condemnat. Quan la víctima portava quatre anys treballant per a aquesta empresa, al setembre 2014, va sol·licitar la baixa mèdica per un quadre d'ansietat davant les contínues exigències de treball de l'acusat i l'augment de volum de treball.

Cinc mesos després, el mateix dia en què s'anava a reincorporar al seu lloc va ser acomiadada, però l'empresa la va readmetre després de presentar una demanda d'acomiadament improcedent en un jutjat social de Còrdova.

Encara que l’empresa li va mantindre les condicions econòmiques, la dona, que finalment va acabar suïcidant-se, va ser relegada a un lloc de cuina indeterminat, on havia de desenvolupar tasques que no eren d'auxiliar administrativa, sinó variades, "bé a comptar material, a elaborar albarans, a controlar la traçabilitat o a realitzar viatges d'acompanyant sense cap funció", "amb menyspreu a la seua dignitat com a treballadora", segons recull la sentència. 

Segons va dictaminar un jutjat penal de Còrdova en 2018, en una sentència que ara ratifica el Suprem, "això va generar malestar, ansietat i situació atemptatòria contra la seua integritat moral que la va portar, desgraciadament, a llevar-se la vida el dia 4 d'agost de 2015".

L'home va ser condemnat a un any de presó per un delicte contra la integritat moral i també a pagar una multa i a la suspensió del seu treball com a funcionari durant dos anys i mig, ja que no podia treballar en l'empresa privada.

També et pot interessar

stats