Un antiviral de l'empresa espanyola PharmaMar redueix al 99% la càrrega viral del SARS-CoV-2

Els autors destaquen que la plitidepsina és "amb diferència" el compost més potent descobert fins ara, segons arreplega la revista 'Science'.

L'empresa PharmaMar ha desenvolupat el fàrmac amb el nom comercial d'Aplidin per a tractar el mieloma múltiple
L'empresa PharmaMar ha desenvolupat el fàrmac amb el nom comercial d'Aplidin per a tractar el mieloma múltiple / Arxiu

Un fàrmac antiviral, la plitidepsina, produït per l'empresa espanyola PharmaMar i provat en laboratoris experimentals de França i els Estats Units ha demostrat una disminució del 99% de les càrregues virals de SARS-CoV-2, a més amb una toxicitat limitada. Els experiments in vitro i in vivo que s'han realitzat ja en models animals amb aquest fàrmac, utilitzat com a antitumoral, han demostrat una eficàcia antiviral i un perfil de toxicitat prometedors, segons arreplega la revista científica Science en un article que la companyia ha remés aquest dimarts a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Els autors han conclòs que la plitidepsina és "amb diferència" el compost més potent descobert fins ara i han plantejat per això que hauria de provar-se en assajos clínics ampliats per al tractament de la Covid-19. Actualment, la biofarmacèutica espanyola està ja negociant amb diferents organismes reguladors l'inici dels assajos de fase III en el qual s'estudiarà l'efectivitat d'aquest fàrmac en pacients hospitalitzats per la Covid-19.

La plitidepsina és un fàrmac sintètic basat en una substància produïda per un invertebrat del mar Mediterrani. L'empresa PharmaMar ha desenvolupat el fàrmac amb el nom comercial d'Aplidin per a tractar el mieloma múltiple, un càncer sanguini.

Segons expliquen els autors de l'estudi, l'activitat antiviral de la plitidepsina contra el SARS-CoV-2 "es produeix mitjançant la inhibició d'una coneguda proteïna (l'eEF1A)" i asseguren que aquest fàrmac ha demostrat "una forta potència antiviral". Aquest fàrmac contra el càncer bloqueja la multiplicació del coronavirus en cèl·lules humanes i en ratolins amb Covid. Així, la plitidepsina actua bloquejant la citada proteïna (eEF1A), que està present en les cèl·lules humanes, i que és utilitzada pel SARS-CoV-2 per a reproduir-se i infectar altres cèl·lules.

Un fàrmac 100 vegades més potent que el Remdesivir

Un fàrmac 100 vegades més potent que el Remdesivir

La publicació especialitzada afirma que en els assajos fets amb dos models animals contagiats pel coronavirus, la plitidepsina va disminuir quasi totalment (el 99%) la càrrega viral en els pulmons dels animals. Segons afegeixen els autors en l'estudi, aquest fàrmac és unes 100 vegades més potent que el Remdesivir, el primer antiviral aprovat per a tractar la Covid i que, a més, combat la inflamació en les vies respiratòries.

No és tòxic a dosis moderades

Els investigadors han observat que encara que la toxicitat és una preocupació en qualsevol antiviral dirigit a una proteïna de la cèl·lula humana, el perfil de seguretat de la plitidepsina està ben establit en humans i que les dosis ben tolerades d'aquest medicament que s'han utilitzat en l'assaig clínic contra la Covid-19 són fins i tot més baixes que les utilitzades en aquests experiments.

El treball ha sigut fruit de la col·laboració entre l'espanyola PharmaMar i els laboratoris dels investigadors Kris White, Adolfo García-Sastre i Thomas Zwaka, a la Icahn School of Medicine del Mont Sinaí (Nova York); dels científics Kevan Shokat i Nevan Krogan, a l'Institut de Biociències Quantitatives de la Universitat de Califòrnia San Francisco; i de Marco Vignuzzi, a l'Institut Pasteur de París.

També et pot interessar

stats