Un dels agents del rescat de Montcada: "Hi va haver moltes vides que es van salvar, però n'hi ha que no vam poder”

Els guàrdies civils que van socórrer els ancians expliquen com ho van fer per a traure'ls al més ràpid possible

Els agents que van participar en les tasques de rescat de la residència de Montcada lamenten no haver pogut salvar més vides / À Punt NTC

"Hi va haver moltes vides que es van salvar, però n'hi va haver unes altres que no vam poder salvar”. És el record que li queda a un dels agents de la Guàrdia Civil que va participar en el rescat dels ancians de la residència de Montcada. En el tràgic incendi del centre d’aquest dimecres van perdre la vida sis residents i van resultar ferits 17 més. Jairo Aldonza ha destacat la coordinació dels treballadors i les forces de seguretat que van participar en el rescat.

Els guàrdies civils que van participar en el rescat han sigut rebuts aquest divendres per la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero. Han explicat que els van donar l'avís de seguida, van arribar tan ràpid com van poder i es van trobar la cortina de fum a l'ala dreta de la residència, on era "impossible accedir", amb vora 40 residents.

"Caminaves 15 metres i t'havies de tirar a terra, no s'hi podia respirar", ha recordat el sergent de la Guàrdia Civil de Montcada, Juan Olivares.

Els primers minuts van poder traure les primeres persones de les habitacions, després, en arribar els bombers amb equips especialitzats d'oxigen, van evacuar als residents de la segona planta, també afectada pel fum. La major "desgràcia", han lamentat, és que totes les persones de la primera planta no tenien mobilitat.

Vam utilitzar tot tipus de recursos i inventiva per a evacuar el més prompte possible al major nombre de persones, era la nostra única fixació Agent Souto

"Vam haver d'utilitzar tota classe de recursos i inventiva per a evacuar al més prompte possible el major nombre de persones, era la nostra única fixació", ha subratllat Souto, agent gallega destinada a la caserna de Tavernes Blanques. De fet, van arribar a traure als residents del llit amb els mateixos llençols, en cadira de rodes, en braços, entre dos agents o "carregant com es podia amb qualsevol cosa".

L'adrenalina es dosifica de manera que no estàs pensant en la teua vida ni en la teua família, penses en eixes persones Juan Olivares - Sergent de la Guàrdia Civil de Montcada

Visiblement emocionat, el sergent ha relatat que el rescat més complicat va ser el de les habitacions pròximes a l’habitació on es va originar l'incendi: "En aquest moment, l'adrenalina es dosifica de manera que no estàs pensant en la teua vida ni en la teua família, penses en aquelles persones".

També ha destacat la col·laboració i el "sentit comú" de la Policia Local, els efectius de bombers i "un parell de zeladores de la residència que van fer més del que els corresponia".

Ho tornaria a fer; per descomptat, una i mil vegades Agent Aldonza

L'agent Aldonza ha remarcat la bona col·laboració dels residents que no es podien valdre per si mateixos, ja que molts d'ells "tampoc eren molt conscients del que passava". "Ho tornaria a fer; per descomptat, una i mil vegades", ha recalcat, per a recordar que en un sinistre així "no penses" que t'hi jugues la vida i que és el deure i l'obligació d'un agent. Jairo Aldonza, després de 13 anys en l'institut armat, ha reconegut que aquesta actuació sempre serà especial per a ell.

Sobre la rapidesa en l'actuació, l'agent Souto ha fet notar que a qualsevol persona li passaria, "no per ser guàrdia civil, perquè veus una situació així i et llances". 

També et pot interessar

stats