Els veïns desallotjats per l'accident químic a la planta potabilitzadora de Manises tornen a les seues cases

El risc d'emanacions de clor va obligar a desallotjar huitanta habitatges de la urbanització la Presa per una emergència, producte d'una errada humana, que els bombers han donat per resolta a primera hora del matí

Una família torna al seu xalet de la urbanització de la Presa una vegada resolta l'emergència química
Una família torna al seu xalet de la urbanització de la Presa una vegada resolta l'emergència química / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
18 de maig 2022 - 20:10 Actualitzat: 19 de maig 2022 - 15:04

El Consorci de Bombers de València ha donat per finalitzada, a les huit del matí, l'emergència a la planta potabilitzadora de Manises (Horta Sud) que s'havia declarat aquest dimecres de vesprada pel vessament accidental d'elements químics en una zona d'emmagatzematge. La mescla va obligar a establir un perímetre de seguretat en un radi de 300 metres al voltant de la instal·lació, pel risc d'emanacions de clor, que va obligar al desallotjament de vora huitanta habitatges de la urbanització de la Presa.

El centenar de veïns afectat han començat a tornar a casa. La majoria ha passat la nit en habitatges de familiars, tot i que el municipi va habilitar una vintena de llits a un Trinquet i va donar contractar un grapat d'habitacions d'hotel.

Alguns veïns han qüestionat a À Punt la gestió de la informació per part de les autoritats. La majoria assegura no haver rebut cap comunicació formal de la fi de l'alerta. Molts han decidit tornar a les cases després de comprovar que els serveis d'emergència s'havien retirat. Rosi Sosa, que fa dèsset anys que viu a la urbanització, acusa de desatenció a l'ajuntament i la planta que creu que havia d'haver-se implicat més. "Ens haurien d'haver reallotjat en un hotel com a mínim, però només ens oferiren un llit a un poliesportiu i he passat la nit en un sofà, sense pegar ull. Ens hem hagut d'encarregar nosaltres mateixos de telefonar a la Policia perquè ens digueren quan tornar a casa", ha explicat als micròfons d'À Punt.

Operaris de la planta potabilitzadora processen la mescla química neutralitzada pels bombers
Operaris de la planta potabilitzadora processen la mescla química neutralitzada pels bombers / À Punt NTC

Els bombers es va retirar a les quatre de la matinada, una vegada controlada la mescla, però han esperat fins passades les set i mitja per a comprovar l'eficàcia de les tasques de sanejament. Durant la nit els bombers han neutralitzat la mescla aplicant-hi sosa i transvasant-la a un depòsit segur que després ha sigut traslladat. Acabades les tasques de neteja, han deixat la planta i han retornat la gestió als tècnics de la potabilitzadora. En paral·lel s'ha desactivat el dispositiu de la Creu Roja i l'Equip de Resposta Immediata, segons ha informat el Centre de Coordinació d'Emergències.

L'accident, que no ha causat ferits ni danys materials, ha mobilitzat dos camions cisterna de bombers, a més de tres dotacions de bombers, Policia Local i patrulles de la Guàrdia Civil d'Aldaia.

"Una errada humana"

La regidora del Cicle Integral de l'Aigua de l'Ajuntament de València, Elisa Valia, ha atribuït l'incident a "una errada humana", per l'abocament d'un dels reactius que utilitzem per a potabilitzar l'aigua en un depòsit on hi havia un altre agent químic, la barreja de les quals va produir "una reacció exotèrmica" que va generar "una mescla inestable" de la qual van emanar "bosses de diòxid de clor" que podien eixir a l'exterior. Valia ha destacat el fet que el personal de la potabilitzadora i d'emergències tenia fresc el protocol sobre vessaments i emanacions de clor, ja que en desembre van abordar específicament aquest risc en un simulacre. "Els protocols no poden evitar les errades humanes, però estan per a respondre-hi. Ha funcionat, perquè en dotze hores teníem controlada la situació amb totes les garanties", ha explicat en roda de premsa.

L'evacuació preventiva es va produir a les 17:30 hores. Els més de seixanta veïns afectats han passat la nit fora de casa i estan a l'espera de tornar als seus habitatges en les pròximes hores. La majoria ha trobat refugi a casa d'algun familiar o conegut, a excepció de tres unitats familiars, a qui l'alcalde de Manises els ha oferit allotjament en un hotel de la localitat.

No afecta la producció d'aigua

La crisi va començar dimecres a la vesprada, arran la mescla accidental d'elements químics en una zona d'emmagatzematge de la planta, que va provocar el risc que emanara clor d'un dels depòsits. La producció d'aigua no s'ha vist afectada, segons va precisar l'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (Emshi).

El Centre de Control d'Emergències de la Generalitat va mobilitzar dues dotacions de bombers i tres unitats de comandament del consorci, que van intervindre en unes vàlvules amb la col·laboració de tècnics de la companyia. Els tècnics de l'Emshi hi van abocar sosa per a controlar el PH, mentre l'Ajuntament de Manises va activar el Pla Territorial Municipal per a emergències.

A les 17:47 hores, els bombers, en col·laboració amb la Guàrdia Civil i la Policia Local de Manises, van sol·licitar evacuar cent metres a la redona del lloc de l'accident químic per a establir una zona de seguretat. Posteriorment, aquesta es va ampliar fins als 200 metres, dins de la qual es van desallotjar prop d'un centener d'habitatges de la urbanització la Presa, adjacents a la planta potabilitzadora.

Agents de la Policia Local de Manises alerten al veïnat de la Presa perquè desallotje la urbanització
Agents de la Policia Local de Manises alerten al veïnat de la Presa perquè desallotje la urbanització / À Punt NTC

També et pot interessar

stats