Els últims vitrallers de la Comunitat Valenciana treballen a l'església dels jesuïtes de València

El procés de restauració dels vitralls és un treball laboriós que es fa de manera artesana, "pràcticament amb els mateixos materials que al segle XIII"

Un dels vitralls de l'església dels jesuïtes de València / À Punt NTC

Els treballs de recuperació de les vidrieres de l'església dels jesuïtes de València ens ha permés fixar-nos en un ofici que està en perill d'extinció, el dels vitrallers. Artesans que treballen el vidre policromat. El mestre vitraller Ximo Roca està al capdavant d'aquest laboriós procés de restauració. Ell és un dels últims vitrallers de la Comunitat Valenciana que continua en actiu.

Ximo supervisa personalment els treballs de desmuntatge de les vidrieres a l'església de Jesuïtes. Ja al taller, amb el seu equip, comencen a llevar les varetes de ferro i a referenciar totes les peces. El vidre se separa de l'armadura, es neteja i se n'avalua l'estat per a emprendre les actuacions necessàries.

"Hi ha trencaments en els mateixos vidres i en els ploms. I tot això ho hem de reparar i fer noves soldadures", explica Ximo.

Els treballs es fan de manera artesana, com s'ha fet tota la vida, i amb els mateixos materials. "Pràcticament, són els mateixos materials que s'utilitzaven ja al segle XIII ". Plom, estany, punta de diamant per a tallar el vidre i alicates.

El procés de restauració comporta molta feina. Al taller es fa de tot, com explica la cap del taller, Empar Boix: "Soldadures, fotografies, composició, treballs de muntar i desmuntar...".

El de Ximo és un treball vocacional. Son pare va ser l'últim titulat en arts i oficis de l'especialitat de vidriera. De vitrallers com ell ja en queden pocs  perquè "molts han anat tancant", lamenta. És conscient que té entre les mans part del patrimoni cultural i tracta les peces policromades amb molta cura, per a "intentar no ferir més el pacient".

Ja s'han restaurat set vidrieres d'un total de 77. Els treballs s'allargaran uns 18 mesos.

També et pot interessar

stats