Les últimes pluges a penes alleugen els pantans valencians amb menys aigua

Les reserves de les conques del Xúquer i el Segura augmenten, però molt per davall de la mitjana espanyola

Vista de l'embassament del Regajo, aquest dimarts
Vista de l'embassament del Regajo, aquest dimarts / À Punt NTC

Les pluges dels darrers dies han augmentat les reserves d'aigua dels embassaments valencians, però no han sigut suficients per a alleugerir la situació dels que estaven en pitjors condicions. És el cas, per exemple, del Regajo, a Xèrica, que aquest dimarts està pràcticament igual de buit que abans de la Setmana Santa, ja que a penes ha augmentat el volum emmagatzemat en 0,02 hm³ i continua al 25% de la capacitat.

Segons les últimes dades facilitades pel Ministeri per a la Transició Ecològica (Miteco), el volum conjunt dels pantans de la conca del Xúquer ha crescut en quatre dècimes i en la del Segura l'augment és d'1,9 punts. Són percentatges, en tot cas, que es queden molt per davall de la mitjana espanyola, que ha anotat un increment del 5,3%, d'acord amb el balanç difós.

Així, les reserves del Xúquer han augmentat en onze hectòmetres cúbics, fins a situar-se en el 52,6% de la capacitat total i els 1.498 hm³ emmagatzemats ara mateix estan 255 hm³ per davall de la xifra assolida en el mateix període del 2023. A més, són 10 hm³ menys que la mitjana dels últims deu anys. Al Segura, les reserves han crescut en 22 hm³ i se situen al 22,8% de la capacitat. Els 260 hm³ que alberga ara mateix, però, suposen 149 menys que 2023 i 235 menys que la mitjana dels últims deu anys.

Segons les dades del Miteco, en tot Espanya, la reserva d'aigua als embassaments se situa en el 63,1%, amb 35.375 hm³, 2.968 més que la setmana anterior.

Balanç hidrogràrfic en la conc del Xúquer
Balanç hidrogràrfic en la conc del Xúquer / À Punt NTC
Balanç hidrogràfic en la conca del Segura
Balanç hidrogràfic en la conca del Segura / À Punt NTC

En les conques valencianes, l'efecte de la borrasca Nelson ha sigut molt desigual. Els grans pantans com Alarcón i Contreras, en la capçalera del riu Xúquer, han incrementat en 40 i 20 hectòmetres les reserves d'aigua. Altres com els de María Cristina, Arenós o Ulldecona estan més buits ara que en l'anterior balanç, a pesar de l'últim episodi de pluges que ha agranat el territori i tota la Península durant la Setmana Santa. La sorpresa més gran l'hem vista en el naixement del riu Segura, que ha incrementat el cabal considerablement i ha obligat a amollar aigua als pantans de la capçalera, a Jaén.

També et pot interessar

stats