L’últim ramat caprí extensiu de l’Alt Palància, en perill després de l’incendi

Les cabres es van salvar del foc, però ara s'han quedat sense terreny on pasturar, raó per la qual han llançat una recaptació en línia per a aconseguir menjar per als animals

L'incendi de l'Alt Palància ha cremat el terreny en què pasturava aquest ramat caprí / À Punt NTC

Manuel Gabarda és pastor de cabres, l’únic que queda a l’Alt Palància de ramaderia caprina extensiva. L’incendi que crema la comarca li ha posat en perill l'explotació de 500 exemplars. "No tenen res per a menjar, només el que els donem nosaltres", explica Gabarda.

La ràpida intervenció dels bombers ha fet que els animals s’hagen salvat del foc. En canvi, el lloc on pasturen ha quedat reduït a cendra. "El foc va entrar per un lloc diferent durant quatre dies; cada dia, per un lateral", recorda el ramader.

Mentre troben un lloc amb vegetació on poder menjar, les cabres s'hauran de quedar tancades perquè Manuel les alimente. Amb tot el paisatge cremat, cal portar-los l’aliment i les possibilitats de fer-ho s’esgoten. Carla Olucha, una amiga de Manuel, ha posat en marxa una iniciativa solidària per a aconseguir un camió amb pastura. 

“Vaig pensar: per què no faig una campanya en la qual la gent puga col·laborar?”, conta Olucha a les càmeres d’À Punt Notícies. “Ha sigut un èxit i al final, el camió solidari, com li dic jo, arribarà dijous”.

Una acció que ja ha tingut una resposta positiva, així que aquestes cabres tenen assegurat el menjar durant almenys dues setmanes. Una possible solució mentre la natura es regenera i torna a ser el que era abans de l’incendi.

També et pot interessar