La UGT presenta la campanya contra la precarietat laboral en el sector turístic
El 97% dels contractes que es fan en temporada alta són eventuals en un sector que pateix una taxa de temporalitat del 40%
350.000 persones treballen a la Comunitat Valenciana en el sector turístic en temporada alta. A moltes els esperen jornades maratonianes i baixos salaris. Gonzalo Aranda, secretari sectorial d'Hostaleria i Turisme FESMC-PV de la UGT, explica que hi ha un "abús dels contractes de formació i subvencionats, que arrosseguen a la baixa els salaris" i que el salari mitjà real està en uns 800 euros per als cambrers i en 750 per a les cambreres de pis.
A més, denuncia que el 66% de les empreses no aplica la prevenció de riscos laborals. "L'informe de l'Invasat és demolidor: les cambreres de pis, a més de patir del túnel carpià, estan en risc psicosocial. Tenen malalties derivades de l'estrés, de jornades maratonianes. Hi ha persones que no descansen cap dia en dos mesos".
En la mateixa línia parla Lola Navarro, secretària general de FESMC-PV, que explica que, amb la crisi, molts hotels optaren per l'externalització. "Tornaren a contractar les mateixes companyes que havien treballat en l'hotel, però a través d'una empresa externa, i pagant-los el 50%. I quan s'intenta igualar els salaris, els retallen les hores. El capital és insaciable", diu la resposable sindical.
Per la seua banda, el secretari autonòmic de l'Agència Valenciana de Turisme, Francesc Colomer, ha assenyalat: "cal apostar pel capital humà i ajudar a consolidar les plantilles i els drets laborals com a principals actius de la futura competitivitat".
Per als representants sindicals, la falta d'un conveni és el problema. Ara mateix, només hi ha un conveni de restauració i hostaleria a Alacant, s'està negociant el de València i a Castelló no n'hi ha. No descarten mobilitzacions per al setembre si no s'arriba a un acord amb la Federació d'Hostaleria i la Unió Hostalera.
La campanya presentada hui contra la precarietat laboral del sector vol posar en valor estos professionals, que són una part fonamental d'un turisme de qualitat.