La UE reconeix el dret dels fills de parelles LGTB també als països membres on aquest model de família no és legal

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea argumenta que no es pot negar aquesta documentació, ja que s’ha de garantir el dret a la lliure circulació dels menors per tota la UE

Quart assassinat d\'un membre de la comunitat LGTBI al Salvador
Imatge d'arxiu de les banderes LGTB i trans / À Punt NTC

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha publicat aquest dimarts una sentència en què estableix que els fills i filles d'una parella del col·lectiu LGTB han de ser considerats com a tals en qualsevol país de la UE, encara que en alguns aquest model familiar no siga legal. 

D’aquesta manera, la justícia dona la raó a dues mares que van denunciar el govern de Bulgària per negar-se a expedir un document d’identitat a la seua filla, nascuda a Espanya perquè, segons l’Ajuntament de Sofia, faltava “informació sobre la identitat de la mare biològica de la menor”, i en el fet que “l'esment de dos progenitors de sexe femení en un certificat de naixement és contrari a l'orde públic búlgar, que no permet els matrimonis entre dues persones del mateix sexe”.

El cas tenia particularitats, ja que una de les mares és originària de França i l’altra, de Bulgària. Totes dues resideixen a Espanya, on va nàixer la filla, en 2019. El certificat de naixement de la menor, expedit per les autoritats espanyoles, esmentava les dues dones com a progenitores, ja que en aquest país el matrimoni igualitari sí que és legal. 

El problema va sorgir quan la família va viatjar a Sofia, a Bulgària, on va voler obtindre un document d'identitat búlgar per a la seua filla. El govern del país els va exigir un nou certificat de naixement expedit per les autoritats búlgares. Quan una de les mares va sol·licitar aquest document a l’Ajuntament de la capital, el consistori va requerir que aportaren proves de quina era la mare biològica. Segons la institució, el model de certificat de naixement en vigor a Bulgària preveu una única casella per a la mare i una altra casella per al pare.

Segons la sentència, “un menor ciutadà de la Unió Europea té dret a tindre un document d’identitat o passaport en l’estat membre del qual és nacional, sense exigir l’expedició prèvia d’un certificat de naixement”. A més, el tribunal ha recordat que tots els estats membres estan obligats a permetre als nacionals exercir el dret a circular i residir lliurement als seus territoris. “És cert que l'estat civil de les persones és competència dels estats membres”, explica la sentència, “però les autoritats búlgares estan obligades a expedir-li un document d'identitat o un passaport búlgar en el qual conste el cognom, tal com resulta del certificat de naixement expedit per les autoritats espanyoles”.

També et pot interessar

stats