“Les UCI no es poden enfrontar a un rebrot de la malaltia en les properes setmanes”
El cap de Pneumologia de l’Hospital General d’Alacant remarca una millora en la pressió, però manté que la situació és encara complicada.
Joan Gil, cap de Pneumologia de l’Hospital General d’Alacant, ha situat el moment més crític on es pensava que arribarien fa dues setmanes, però des d’aquest moment la situació està millorant. En una entrevista a Les notícies del matí, el facultatiu ha remarcat que no es poden relaxar les mesures de restricció “de cap manera”. El facultatiu ha recordat que continuen entrant nous malalts i les UCI estan plenes de malalts Covid i aquests malalts poden estar setmanes a l’hospital. “Les UCI no es poden enfrontar a un rebrot de la malaltia en les properes setmanes”, ha deixat clar.
Gil ha insistit també la importància de respectar l’orde de vacunació establert, però ha evitar entrar en casos personals que, ha dit, no coneix. També ha considerat que el sistema sanitari “és capaç” de posar les vacunes necessàries en el moment necessari, però ha puntualitzat que el límit està en el nombre de vacunes no en les infraesctrutures. Tot i això ha considerat positiu que s’habiliten més llocs per vacunar.
El responsable mèdic ha explicat que l’hospital està bolcat en l’atenció als malalts Covid i s’ha hagut de reestructurar totalment. El centre va crear durant la primera onada una unitat Covid amb uns canvis que han unificat diferents serveisn i ha fet que la infermeria i el personal sanitari treballe d’una manera diferent. “Un canvi radical”, ha afegitn que s’ha fet mantenint l’atenció als malalts no relacionats amb la Covid.
El facultatiu ha explicat també que l’hospital de campanya d’Alacant ha acollit en el moment de més tensió 30 o 40 malalts de Covid-19. I ha mencionat que la mortalitat de la primera onada va ser del 15% dels malalts ingressats, sobretot perquè eren pacients majors amb més patologies associades, i ara estimen que aquesta dada baixarà fins el 5%. Els ingressos, igualment, s’han multiplicat i al gener arribaren a més de 50 ingressos diaris de malalts Covid-19.
Sobre la variant britànica, Gil considera que no ha sigut important en el que ha passat en els últims mesos a la Comunitat Valencianan i no s’ha atrevit a anticipar quin serà el comportament i l’impacte d’aquesta mutació. Sí que ha deixat clar que caldrà vigilar-ne l’evolució.