La UA busca arguments legals per a revertir la supressió de les dades del secretari que va condemnar Miguel Hernández

3 min.

La Universitat d'Alacant (UA) busca arguments legals per a revertir la retirada cautelar de les dades d'Antonio Luis Baena Tocón de dos articles científics on apareixia com a secretari judicial del consell de guerra que va condemnar Miguel Hernández. La família de Baena va exigir la retirada de les dades, al·legant el dret a l'oblit i la Universitat hi va accedir de forma provisional mentre estudia el cas. 

Un equip d'experts de la universitat busca arguments legals de pes, per a fer prevaldre el dret a l'accés a la informació sobre el dret a la protecció de dades, De fet, és la voluntat manifesta del rector, Manuel Palomar, tal com ho ha explicat aquest dimecres davant el Consell de Govern de la Universitat d'Alacant.

Segons ha indicat, la fórmula per a aconseguir-ho seria que les dades indexades per a identificar qualsevol article en versió digital formen part del contingut de l'article i siguen, per tant, inalterable.

Un precedent per a futures demandes similars

Es tracta d'un cas nou, producte de la digitalització dels treballs d'investigació. Per això, és important crear un precedent per tal de protegir les investigacions científiques de futures demandes basades en el dret a l'oblit. D'ací a uns dies, el rector emetrà un dictamen basat en el resultat de l'informe dels experts.

El nom s'ha eliminat de dos articles del catedràtic Juan Antonio Ríos Carratalà. El seu autor ja ha anunciat que presentarà un recurs d'alçada per a demanar que es revertisca la retirada cautelar.

El catedràtic alacantí ha explicat a Les notícies del matí que un consell de guerra és un acte públic i que no es poden ocultar els noms. "Una història sense noms no es pot escriure i arribaríem a un absurd on la història s'escriuria amb inicials", ha lamentat.

stats