El TSJCV suspén el concurs per a elegir la nova direcció de l'IVAM

Accepta la petició de mesura cautelar sol·licitada per una de les parts per a evitar possibles perjuís

Imatge d'arxiu d'una expo de l'IVAM
Imatge d'arxiu d'una expo de l'IVAM / Miguel Lorenzo / Europa Press

La secció quarta de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha suspés la resolució publicada el 4 de juliol del 2024 amb les bases del procediment de selecció de la nova direcció de l’Institut Valencià d'Art Modern (IVAM). En el moment que es va publicar, el càrrec de conseller l’ocupava el president de l’IVAM, Vicente Barrera.

En un acte datat de 30 de juliol i facilitat pel TSJ, el tribunal accepta la petició de mesura cautelar sol·licitada per una de les parts per la immediatesa en l'execució i per a evitar els perjuís derivats de la “no adopció”. I és que, el període de presentació de candidatures és de vint dies; este termini ocuparia part del mes d'agost, que és hàbil en via administrativa, però no ho és en l'orde jurisdiccional contenciós administratiu. La sala dona tres dies de termini a l'IVAM perquè al·legue el que estime convenient sobre l'alçament, manteniment o modificació de la mesura.

L'anterior vicepresidència primera i consellera de Cultura i Esport va publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) del 8 de juliol les bases del procediment per a triar a la nova persona que dirigirà l'IVAM, un lloc vacant des de la dimissió de Núria Enguita. Fins ara, la directora adjunta, Sonia Martínez, ha dut a terme les seues tasques.

Estes bases estableixen que els candidats hauran de reunir a la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds diversos requisits; entre ells, estar en possessió d'una titulació universitària amb nivell de grau o equivalent.

Podran presentar-s'hi aspirants de totes les nacionalitats que acrediten almenys tres anys d'experiència en nivells directius o de responsabilitat en àmbits relacionats amb l'art modern i contemporani en el sector públic o privat. Així mateix, hauran d'adjuntar almenys tres referències de persones de reconegut prestigi internacional en l'art modern i contemporani.

Es demana que el projecte de direcció que aporten prenga com a punt de partida el concepte de museu elaborat pel Consell Internacional de Museus: una institució sense ànim de lucre permanent i al servei de la societat i que investiga, col·lecciona, conserva, interpreta i exhibeix el patrimoni material i immaterial.

La proposta anirà referida a un període de cinc anys, haurà de tindre una extensió màxima de trenta fulls i estar redactada en anglés i en alguna de les dos llengües oficials de la Comunitat Valenciana.

S'haurà de prestar especial atenció a les següents fites: espai d'avantguarda i creativitat, gestió de la col·lecció, procés d'internacionalització, la seu de l'IVAM a Alcoi i la gestió del procés de compra d'obres artístiques que vagen completant el discurs de la col·lecció del museu.

Codi de bones pràctiques

Per a triar el nou responsable, es constituirà una comissió de valoració encarregada d'estudiar de les candidatures presentades de conformitat amb el que es disposa en el Codi de Bones pràctiques en la Cultura Valenciana, que “garantirà la presència de representants de l'administració pública titular, dels membres de la societat civil i d'experts i científics”.

Entre altres, estarà integrada per la persona que tinga atribuïda la coordinació, supervisió i control de les entitats que integren el sector públic instrumental cultural adscrit a la Conselleria de Cultura, que exercirà la presidència de la Comissió de Valoració i, en cas d'empat, tindrà vot de qualitat la persona titular de la Direcció General de Museus.

També et pot interessar

stats