El TSJCV eleva de 25 a 40 anys el compliment de pena màxim per als tres assassins del cementeri de Torrent

La sala civil i penal modifica la sentència a instàncies de la Fiscalia i requalifica de còmplice a coautor el pare de l'autor material dels dos assassinats

Els tres acusats, membres del clant dels Bocanegra, assentats al banc dels acusats de la sala de la Ciutat de la Justícia de València
Els tres acusats, membres del clan dels Bocanegra, asseguts al banc dels acusats de la sala de la Ciutat de la Justícia de València / À Punt NTC

La sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha elevat de 25 a 40 anys el límit màxim de compliment de la pena de presó per als tres condemnats per matar a tirs dos homes i ferir-ne un altre al cementeri de Torrent (Horta Sud) el dia de Tots Sants del 2021. Els magistrats han estimat la major part del recurs d'apel·lació de la Fiscalia, que demana elevar a quatre dècades el compliment màxim de pena per al matrimoni i el fill condemnats pel crim, membres d'un clan familiar conegut com els dels Bocanegra. La sentència, contra la qual encara es pot recórrer davant del Tribunal Suprem, revoca parcialment la dictada el desembre del passat any per l'Audiència Provincial de València després de la celebració de juí amb jurat popular.

Llavors, l'Audiència va condemnar un dels acusats i la seua mare, com a autors de dos delictes d'assassinat consumats i un altre d'intent, a dos penes de 49 anys i mig de presó, amb un límit màxim de compliment efectiu de 25 anys. Alhora va imposar 21 anys al pare i marit dels anteriors, per considerar-lo còmplice i no coautor d'eixos delictes d'assassinat. També va condemnar els tres per tinença il·lícita d'armes.

El pare, coautor i no còmplice

La sentència d'apel·lació emesa ara confirma els 49 anys de condemna al fill, que va disparar els tirs, rebaixa a 45 anys i 6 mesos la condemna a la mare i eleva 21 a 45 anys la del pare, en considerar-lo coautor i no només còmplice dels assassinats.

Al mateix temps, la sala civil i penal del TSJCV corregeix la sentència, per apreciar un error en l'aplicació de l'article 76 del Codi Penal i estableix en 40 anys, en lloc dels 25 fixats per l'Audiència, el màxim de compliment efectiu de les penes de presó per als condemnats.

El canvi no altera les indemnitzacions per a les víctimes i els familiars, que manté en un total de 568.000 euros, si bé ara declara la responsabilitat civil conjunta i solidària dels tres condemnats.

Dos morts per una disputa entre famílies

Segons els fets considerats provats, l'1 de novembre del 2021, els condemnats i les víctimes, parents llunyans d'aquells, van coincidir al cementeri de Torrent. Després d'un intercanvi d'insults i amenaces, la dona va traure una arma de foc del davantal i la va passar al marit perquè dispara. L'home no ho va fer, perquè la pistola va caure a terra, però l'esposa la va arreplegar i li la va donar al fill. Este últim va disparar finalment a les víctimes, les quals es trobaven desarmades i sense cap possibilitat de protegir-se.

Una de les bales va matar un membre de la família rival, una segona va provocar lesions en una cama a un altre i una tercera va posar fi a la vida d'un veí alié a l'altercat.

També et pot interessar

stats