El TSJCV anul·la l'obligació a l'ESO de l'ensenyament per àmbits i dels projectes interdisciplinaris

La sentència, que es pot recórrer davant del Tribunal Suprem, estima parcialment el recurs interposat per ANPE 

Reunions contrarellotge per a aclarir com es gestionarà l’educació per àmbits a la Comunitat Valenciana
Imatge d'arxiu d'un institut / À Punt NTC

La secció quarta de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha anul·lat l'obligatorietat dels anomenats àmbits —l'agrupació de matèries per branques de coneixement— en primer d'ESO, així com dels projectes interdisciplinaris en els tres primers cursos d'aquesta etapa, segons han anunciat aquest dilluns els sindicats ANPE, UGT i l’Observatori Crític de la Realitat Educativa (OCRE).

En una sentència que dona resposta al recurs que va interposar ANPE, el TSJCV estima parcialment les seues peticions i declara nuls diversos articles del Decret de 5 d'agost pel qual s’estableix l’ordenació i el currículum d’Educació Secundària Obligatòria. Concretament, el sindicat reclamava deixar sense efecte els articles 11.3 —referent als àmbits— i 15.7 —sobre els projectes interdisciplinaris—, mentre que l'Advocacia de la Generalitat defensava que eren conformes a dret.

Pel que fa als àmbits, en la resolució judicial s’afirma que és evident que s'infringeixen alguns aspectes de la llei perquè el decret impugnat estableix l'agrupació forçosa per àrees o àmbits de coneixement, sense respectar la competència i l'àmbit propi de decisió que correspon al centre educatiu.

Quant a l'obligació dels projectes interdisciplinaris, consideren que és un precepte imperatiu —excepte per a l’alumnat de 4t d’ESO, on es permet que siga matèria optativa— que no deixa marge d'elecció “en contra de les previsions de la normativa bàsica de l'Estat i el seu desenvolupament normatiu". Per a la sala, aquesta "imposició i obligatorietat” vulnera l'article 24.3 de la Llei orgànica 2/2006, desenvolupat pel Reial decret 217/2022.

Per això, la sentència, contra la qual cap recurs davant del Suprem, anul·la els articles 11.3 i 15.7 (aquest últim, només en els tres primers cursos de l'ESO) i el 10.3, amb totes les conseqüències inherents.

ANPE s’ha "congratulat" per aquesta decisió judicial que dona la raó al sindicat i a tots els docents que s'han manifestat en contra d'aquestes imposicions “que van en contra de la llibertat de càtedra i dels criteris pedagògics dels claustres”. L'organització insta la Conselleria d'Educació a aplicar "immediatament" la sentència i a negociar, aquesta vegada sí, comptant amb l'opinió del professorat, per a revisar i reformular el decret de secundària.

Els centres mantindran la dotació de plantilla

Per la seua banda, la Conselleria d'Educació ha remés als centres educatius una carta en la qual s'informa de la nova situació. Ha assenyalat que, tot i que la sentència implica reducció d'hores, l'administració ha decidit mantindre la dotació de plantilla prevista per als instituts perquè l'inici del curs es duga a terme sense una tasca afegida per als equips directius i docents.

Així figura en l'escrit signat pel secretari autonòmic d'Educació en funcions, Miquel Soler. També es detalla que l'anul·lació de l'article 10.3, s'entén referida només al temps lectiu específic per a desenvolupar projectes interdisciplinaris i no al destinat a la tutoria, que continuarà en vigor tal com s'estableix a l'annex V del decret.

El comunicat també apunta que el temps lectiu de l'alumnat de primer, segon i tercer curs de l'ESO es veurà reduït en dues hores setmanals a conseqüència de l'anul·lació dels projectes interdisciplinaris.

Així mateix, es contempla introduir aquesta matèria com a optativa d'oferta obligatòria per als tres primers cursos de l'ESO i mantindre la matèria de projectes interdisciplinaris com a optativa en quart.

També et pot interessar

stats