El TSJ reconeix discriminació de gènere en la baremació i selecció d’aspirants a ajudes de la Conselleria d'Educació
El pronunciament respon a la petició d'anul·lació presentada per CCOO per al programa Santiago Grisolia de 2019.
Les dones copen més del 50% de les places universitàries però el percentatge baixa molt en les places d'investigació. Una sentència del Tribunal Superior de Justícia Valencià ha reconegut que, en el cas del programa Santiago Grisolía hi havia una discriminació en el procés de baremació i selecció que ara s'haurà de canviar.
El pronunciament estima parcialment la petició d'anul·lació presentada pel sindicat CCOO contra la resolució de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esports sobre les subvencions per a 2019 del Programa per a la promoció d'investigació científica, el desenvolupament tecnològic i la innovació a la Comunitat Valenciana. En la baremació per a concedir les subvencions es tenien en compte els últims sis anys treballats, però el sindicat al·legava que s'havia de considerar que moltes dones interrompen la seua carrera professional per tal de fer-se càrrec de fills, familiars o per maternitat, en el 95% de les ocasions enfront dels homes. CCOO sol·licitava la inclusió d'una clàusula de salvaguarda perquè les dones sol·licitants pogueren presentar els resultats dels projectes científics en els quals hagueren participat amb anterioritat als últims sis anys que, com a termini màxim, fixava la convocatòria. Una petició que la sala ha acceptat.
El Tribunal recorda que no pot imposar a la Generalitat la mesura o mesures positives que ha d'adoptar per a fer efectiu el dret constitucional a la igualtat de gènere, però declara nul l'apartat tercer 2b) de l'annex de la resolució administrativa per considerar-lo contrari a dret.
La sentència argumenta que “si sostingudament en els últims anys el percentatge de sol·licituds de subvencions, programa Santiago Grisolía, corresponent a dones, és molt notablement inferior al d'homes, haurem d'entendre sense molt d'esforç que això obeeix a una situació de discriminació indirecta per raó de sexe, que el poder públic ha de tractar d'esmenar”. La sentència no és ferma i es pot recórrer.