El TSJ anul·la la protecció BIC del jaciment dels Banys de la Reina

La lentitud a tramitar l'expedient ha generat una sentència que ara anul·la tot el procediment

Els Banys de la Reina, a Calp, queden sense protecció
Francesc Manel Antón
Ismael Varó
14 de setembre 2021 - 22:19

El jaciment dels Banys de la Reina són un tresor arqueològic de Calp (Marina Alta) del qual es tenen referències des del segle I dC fins al segle VII. Ara, la lentitud en la tramitació definitiva de l'expedient per declarar-lo bé d'interés cultural ha generat una sentència del Tribunal Superior de Justícia que anul·la tot el procediment per un defecte de forma. Mentrestant, l'Ajuntament confia a refer ràpidament un nou expedient per corregir l'errada i tornar a declarar BIC aquests banys mil·lenaris.

L'expedient del que va ser una vil·la romana fa més de 2.000 anys es va iniciar el 1996, però la tramitació va anar allargant-se fins al 2019, quan es va aprovar de forma definitiva. El recurs d'un particular per aquesta demora està en l'origen de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat.

Juan Manuel del Pino, regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Calp, ha explicat que "un problema de caducitat del procediment, i el TSJ ha dictaminat a favor d'aquest recurs".

Santos Pastor, portaveu del PSPV a l'Ajuntament de Calp, ha explicat que "quedarà com una anècdota perquè en la Conselleria ja estan en marxa per a donar-li solució i que continue protegit".

L'oposició en l'Ajuntament també creu que molt prompte s'aconseguirà la consideració de be d'interés cultural, com ha explicat Ximo Perles, portaveu de Compromís a l'Ajuntament de Calp.

Actualment, l'Ajuntament treballa en la redacció d'un pla especial per recuperar la propietat de tots els terrenys afectats i la Conselleria de Cultura assegura que es pot recórrer contra la sentència i que tot el que cal fer és reiniciar l'expedient del BIC que ja està redactat.

També et pot interessar

stats