El TS rebutja la suspensió cautelar de cabals ecològics del Tajo per al 2026 i 2027, que demanava la Generalitat

El Consell anuncia que recorrerà en reposició el pronunciament del TS al considerar que no entra en el fons de la qüestió

Transvasament Tajo-Segura
Canalitzacions del transvasament Tajo-Segura / Arxiu

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem ha desestimat la suspensió cautelar de l'escalonament dels cabals ecològics del Tajo per als anys 2026 i 2027, entre la presa de Bolarque i l'embassament de Valdecañas, que recollia el Reial Decret 35/2023. D’aquesta manera, la justícia rebutja la petició que havia presentat la Generalitat, en considerar el TS que això "no priva de la seua finalitat legítima" al recurs que el govern autonòmic té plantejat contra el reial decret.

Segons l'alt tribunal, la Generalitat té presentat un recurs contenciós administratiu contra la disposició addicional novena i l'apèndix 5, de l'annex V, referit als cabals ecològics del Pla Hidrològic del Tajo, del Reial Decret 35/2023, de 24 de gener, pel qual s'aprova la revisió dels plans hidrològics de les demarcacions hidrogràfiques del Cantàbric Oriental, el Guadalquivir, Ceuta, Melilla, el Segura i el Xúquer, i de la part espanyola de les demarcacions hidrogràfiques del Cantàbric Oriental, Miño-Sil, Duero, Tajo, Guadiana i Ebre.

Com a mesura cautelar mentre es resol, el recurs de la Generalitat plantejava la suspensió de l'escalonament dels cabals ecològics del Tajo per als anys 2026 i 2027, entre la presa de Bolarque i l'embassament de Valdecañas. En una resolució judicial del 4 de maig, la sala subratlla que la Generalitat no recorre contra el primer escaló, aplicable de manera immediata a l'entrada en vigor del Reial Decret 35/2023, de 24 de gener, fins al 31 de desembre de 2025.

El Tribunal Suprem rebutja que, si no se n'acordara la suspensió, es privaria de finalitat legítima al recurs o patiria l'efectivitat de la sentència que puga en el seu moment dictar-se, ja que la impugnació "fa referència a unes previsions relatives als cabals ecològics que no s'aplicarien fins al 2026 i 2027", la qual cosa considera temps "més que raonable" perquè la sala puga dictar sentència, sense perjuí que, en un altre cas, la mesura cautelar pot sol·licitar-se en qualsevol moment com preveu la llei.

Tampoc aprecia que assistisquen a la Generalitat raons que justifiquen la suspensió des de la perspectiva de l'aparença de bon dret: "Com s'ha dit reiteradament per la jurisprudència, aquest criteri, no recollit en la llei de la jurisdicció encara que tampoc està exclòs per ella i previst per l'article 728 LEC, ha d'aplicar-se amb extrema prudència per suposar un pronunciament sobre el fons del litigi en els moments inicials del procés".

Per això, segons afig la resolució judicial, "solament s'ha considerat aplicable en els supòsits d'impugnació d'actes aplicatius de disposicions declarades nul·les, dels quals reiteren o siguen idèntics a uns altres ja anul·lats o en aquells casos en què els vicis de nul·litat siguen manifestos de manera que no calga examinar-los per a la seua apreciació". I no creu la sala que cap d'aquestes circumstàncies es donen en aquest cas, segons el TS.

El Consell recorrerà 

Durant la vesprada, la Generalitat ha apuntat que recorreran en reposició el pronunciament del TS que, segons subratllen des del Consell, no entra en el fons de la qüestió. En tot cas, afirmen que el govern dirigit per Ximo Puig "no ha canviat gens" i es manté en la defensa de l'aigua per a la província d'Alacant.

Per això, inicialment, presentaran un recurs contra la decisió del TS de rebutjar la suspensió cautelar i asseguren que, posteriorment, insistiran "en la demanda per a mantenir la posició a favor dels regants d'Alacant que sempre ha tingut i tindrà la Generalitat".

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat que la decisió de retallar el transvasament el 2027 "no es pot prendre ara", tan prompte, ja que "afecta les mirades de futur" sobre la província. 

En declaracions a periodistes prèvies a un acte a Oriola (Baix Segura), Puig ha explicat que, encara que era "una eventualitat que podia ocórrer", la Generalitat recorrerà i en la demanda es tornarà "a insistir" que la presa de decisió sobre els cabals ecològics "s'ha de prendre quan procedimentalment siga convenient, no ara".

El candidat a la presidència de la Generalitat del Partit Popular, Carlos Mazón, a qui la notícia ha agafat en ruta fent campanya, ha culpat de tot al govern de Pedro Sánchez i el PSOE perquè “continua retallant sense cap explicació”. A més, a tirat en cara a Puig que va anunciar que interposaria un recurs contra la decisió del Suprem que, finalment, “no era un recurs”

D’altra banda, el president de Castilla - La Manxa i candidat del PSOE a la reelecció, Emiliano García-Page, ha afirmat que la decisió suposa que han tornat a guanyar en els tribunals la defensa del seu riu. Page ha destacat que ara la Comunitat Valenciana i Múrcia estan recorrent contra la decisió “legítimament” en els tribunals, però que ha sigut la seua comunitat la que, durant molt de temps, ha presentat recursos fins a aconseguir cinc sentències del Tribunal Suprem que avalen el cabal ecològic que ha de tindre el Tajo. 

També et pot interessar

stats